Sollicitatiegesprek

Als je een sollicitatiegesprek hebt bij een recruitmentbureau of een potentiële werkgever, wil je er natuurlijk voor zorgen dat je uiteindelijk die baan krijgt aangeboden. Het geheim van een succesvol sollicitatiegesprek zit in de voorbereiding. Het is de moeite waard om tijd te steken in je sollicitatie en tijdig je huiswerk te doen. Zo maak je de meeste kans om die baan te krijgen en zelfs als het je niet lukt, is het een heel leerzame ervaring. Om je te helpen bij alles wat maar met een sollicitatiegesprek te maken heeft, heeft Recruitment.nl voorbeeldvragen, do's & don'ts, tips, tricks en checklists samengesteld.

Hoe kun je je voorbereiden op een sollicitatiegesprek?

Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek is essentieel om ervoor te zorgen dat jij die baan krijgt aangeboden. In feite heb je met elk gesprek maar één kans om jezelf te verkopen. Herkansingsmogelijkheden voor dat specifieke sollicitatiegesprek kun je zo goed als uitsluiten. Zorg er dan ook voor dat je jezelf optimaal voorbereidt en daarmee bij je gesprekspartners overkomt als de ideale kandidaat. Klik hier voor de ideale voorbereiding op een sollicitatiegesprek.

Wat neem je mee naar je sollicitatiegesprek?

Het lijkt misschien voor de hand te liggen, maar bedenk van te voren wat je meeneemt naar een sollicitatiegesprek. Je zorgt er dan voor dat je minder snel voor verrassingen komt te staan. Soms vergeet je door de sollicitatiestress op het laatste moment bijvoorbeeld net even je cv of motivatiebrief mee te nemen. Om dat te voorkomen kun je het beste voor aanvang van het gesprek een checklist doornemen waarin staat wat je meeneemt naar een sollicitatiegesprek.

Wat doe je aan tijdens een sollicitatiegesprek?

Met onze kledingkeuze bepalen we een groot gedeelte van onze non-verbale communicatie tijdens een sollicitatiegesprek. Hiermee kun je naast je communicatieve vaardigheden invloed uitoefenen op de manier waarop je overkomt bij je gesprekspartners. Houd hierbij rekening met de gebruikelijke kledingetiquetten en de kledingcode van het bedrijf waar je op gesprek gaat. Draag bovendien kleding waarin je je prettig voelt. Klik hier voor enkele tips over wat je moet aandoen bij een sollicitatiegesprek.

Welke vragen krijg je bij een sollicitatiegesprek?

Elke sollicitant wil natuurlijk graag het antwoord weten op de vraag 'welke vragen kun je verwachten tijdens een sollicitatiegesprek?' Feit is dat elk sollicitatiegesprek anders verloopt en de gesprekspartners allerlei verschillende vragen of varianten daarop kunnen stellen. Om je toch enigszins goed te kunnen voorbereiden op je gesprek, is het goed om een aantal standaardvragen door te nemen die betrekking hebben op je ​persoonlijkheid, veelgestelde sollicitatievragen over jou als professional, over je opleiding en/of studie, over je huidige en/of vorige baan en over de vacature.

Welke vragen stelt een recruiter van een recruitmentbureau?

Een recruiter van een werving- en selectiebureau stelt je tijdens een gesprek vragen om erachter te komen of jij de juiste persoon bent die hij/zij bij de opdrachtgever kan en wil introduceren. De vragen en/of het gesprek wijken in de meeste gevallen iets af van een sollicitatiegesprek bij een werkgever. Om je de wijze waarop een recruiter werkt eigen te maken, vind je hier een zevental vragen van een recruiter, met de achterliggende gedachte erbij.

Welke vragen kun je stellen tijdens een sollicitatiegesprek?

Om erachter te komen of de baan en de werkgever bij je passen, kun je het best gerichte vragen stellen die je van tevoren bedenkt. Zo voorkom je dat je iets vergeet te vragen en maak je tevens een goede indruk. Bovendien ontstaat er dan tijdens het gesprek tweerichtingsverkeer, waardoor je je meer op je gemak zult voelen en je niet het hemd van het lijf kan worden gevraagd. Lees hier ruim honderd voorbeeldvragen voor het sollicitatiegesprek.

Do's en Don'ts voor het sollicitatiegesprek

De sleutel tot een succesvol sollicitatiegesprek ligt in een aantal simpele regels en richtlijnen. Sollicitanten die deze do's en don’ts voor het sollicitatiegesprek in acht nemen, vergroten hun kans op een vervolg gesprek en uiteindelijk een daadwerkelijk aanbod voor een baan.

Tips voor het sollicitatiegesprek

Een aantal belangrijke tips voor je sollicitatie, om ervoor te zorgen dat jij de ideale kandidaat bent voor je gesprekspartners en uiteindelijk die baan krijgt aangeboden.

Hoe maak je een goede eerste indruk bij je sollicitatie?

Het is belangrijk om een goede eerste indruk achter te laten bij je sollicitatiegesprek. Hoe cliché het ook mag zijn, de eerste twee à drie minuten met je recruiter of potentiële werkgever hebben invloed op hoe het gesprek wordt voortgezet en bepaalt voor een belangrijk deel of je kans maakt om te worden aangenomen. Lees hier een aantal tips voor een goede eerste indruk tijdens het sollicitatiegesprek.