Wat neem je mee naar je sollicitatiegesprek?

Wat neem je mee naar een sollicitatiegesprek? Stel jezelf deze vraag ruim van te voren, zodat je op de dag van je interview optimaal bent voorbereid. Door de juiste spullen mee te nemen naar je sollicitatie, kun je op bepaalde momenten eventjes uitblinken. Bijvoorbeeld als een van je gesprekspartners geen cv of pen bij zich heeft, waarin jij op dat moment kunt voorzien. Of je kunt een drama voorkomen, als het onderweg naar je sollicitatie ineens gaat regenen en je een paraplu bij de hand hebt. Als je goed hebt nagedacht over wat je meeneemt naar het interview, geeft je dat een hele hoop rust. Dit straal je uiteindelijk weer uit tijdens het gesprek.

De uitnodigingsbrief / e-mail

Op de uitnodigingsbrief of e-mail staan de datum en tijd van je afspraak, het adres, telefoonnummer en de naam van je gesprekspartner. Mocht het zijn dat je deze nodig hebt, dan heb je het altijd bij de hand.

Vacature

Neem altijd de vacature mee naar een gesprek. Op die manier kun je bij bepaalde onduidelijkheden en/of vragen verwijzen naar de tekst die in de vacature staat vermeld.

Cv en sollicitatiebrief

Neem minimaal twee versies van je cv en je brief mee. Er kan bijvoorbeeld de situatie voordoen waarbij er op het laatste moment nog iemand bij het gesprek aanschuift, die jouw cv niet bij zich heeft. Je bent dan goed voorbereid als je dan een extra versie bij je hebt. Bovendien hoor je je cv en motivatiebrief altijd voor je te houden tijdens het interview!

Pennen

Neem minimaal twee pennen mee en controleer vooraf of ze het doen. Net als met het cv kan het zijn dat een van je gesprekspartners een pen nodig heeft. Je komt dan voorbereid over als je zelf nog een extra pen bij de hand hebt. Let er wel op dat je nette, degelijke pennen meeneemt, die niet zijn afgekloven.

Kladblok

Neem een verzorgd of nieuw kladblok mee waarop je aantekeningen kunt maken tijdens het gesprek.

Vragen

Neem de vragen die je hebt voorbereid over de vacature en over het bedrijf mee. Tijdens het gesprek heb je dan de mogelijkheid om hier nog even naar te kijken en te controleren of je ze allemaal hebt gesteld.

Scriptie

Heb je nog geen professionele werkervaring, doordat je net bent afgestudeerd? Dan kun je je scriptie meenemen naar je sollicitatiegesprek en je interviewer vragen of hij het interessant vindt om deze te lezen. Het komt proactief over en je hebt een onderwerp waar je over kan praten. Scripties met een cijfer lager dan een acht kun je beter thuislaten. Als je er zelf niet over begint, zal een recruiter ook niet vragen naar je scriptie.

Portfolio

Indien je een creatieve baan hebt zoals architect, grafisch vormgever, fotograaf of journalist is het belangrijk om je portfolio mee te nemen, zodat je deze kan laten zien. Ook als je geen creatieve baan hebt, kun je iets uit je portfolio meenemen om te laten zien.

Diploma’s, certificaten, cijferlijsten, referentiebrief, kopie paspoort, uitreksel KvK, etc.

Als er vooraf om gevraagd wordt, dien je je diploma’s etc. bij de hand te hebben. Je hoeft er niet zelf mee te komen om ze te laten zien. Ben je een ZZP'er of freelancer, dan kan het recruitmentbureau nog wel eens vragen naar een uittreksel uit het register van de Kamer van Koophandel.

Agenda

Indien na afloop meteen een vervolgafspraak wordt gepland, kun je in je agenda precies zien wanneer het jou het beste uitkomt. Let er wel op dat je een nette agenda gebruikt waar niet allerlei losse blaadjes uitvallen.

Kleingeld

Voor de parkeermeter of andere onvoorziene kosten.

Telefoon

Vergeet je telefoon natuurlijk niet! Je kunt dan even bellen als je om wat voor reden dan ook te laat komt. Vergeet je telefoon ook niet uit te zetten voordat je naar binnen gaat. Ook de trilfunctie is niet voldoende, want deze hoor je vaak tijdens het gesprek.

Paraplu

Er is altijd een kans dat het regent in ons land. Zorg er dus voor dat je thuis of in de auto een paraplu paraat hebt liggen zodat je niet doorweekt aankomt op je sollicitatieadres. Kijk hiervoor van tevoren ook even naar het weerbericht.

Fatsoenering

Neem de benodigdheden mee om jezelf, indien nodig, kort voor aanvang van het sollicitatiegesprek nog te kunnen fatsoeneren. Voor de mannen misschien een kam, rolletje pepermunt voor een frisse adem en een pakje papieren zakdoekjes voor het geval je verkouden bent. Voor de vrouwen (niet te felle) lippenstift, poeder tegen glim, een extra paar panty’s voor het geval je net een ladder krijgt en tevens een kam, rolletje pepermunt en een pakje met zakdoekjes.

Tas en/of map

Neem een nette tas en/of schrijfmap mee waar je alle bovengenoemde spullen in kwijt kunt. Bij voorkeur een lederen tas van minimaal A4-formaat.

Niet meenemen

Voorkom te allen tijde dat je rookt voordat je een sollicitatiegesprek ingaat! Het staat onzeker en voor sommige gesprekspartners is het een grote afknapper als je binnenkomt met een sigarettenwalm.