Sollicitatiegesprek voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk! En dat geldt natuurlijk zeker voor een sollicitatiegesprek. Met de nodige voorbereiding heb je rekening gehouden met de meest onvoorziene omstandigheden, heb je alles wat je nodig hebt bij je, zie je er goed uit, weet je de juiste vragen te stellen of concreet te beantwoorden, ben je uitgeslapen en zit je lekker in je vel. Op deze manier kun je jezelf optimaal verkopen en zorg je ervoor dat jij degene bent die aangenomen wordt!

Verplaats je afspraak indien nodig

Indien de afspraak voor een sollicitatiegesprek niet heel handig uitkomt door bijvoorbeeld een feestje de dag ervoor of een hese stem, wees dan niet bang om deze te verzetten. Je hebt vaak maar een kans om door te gaan naar een volgende sollicitatieronde en dan dien je optimaal over te komen. Verzet in dat geval zo tijdig mogelijk het gesprek naar een datum die beter uitkomt.

Houd de contactgegevens van je recruiter paraat

Mocht je om wat voor reden dan ook te laat arriveren of op het laatste moment afzeggen, dan is het wel zo handig dat je altijd het telefoonnummer en e-mailadres van je recruiter of toekomstige werkgever bij de hand hebt. Zo kan je hem/haar altijd benaderen.

Plan je reis ruim

Zorg ervoor dat je ruim van tevoren weet op welk adres het sollicitatiegesprek plaatsvindt en hoe je daar op tijd kunt arriveren. Daarbij rekening houdend met alle mogelijke soorten van vertraging, waaronder files, treinvertraging, etc. Zo voorkom je dat je (veel) te laat aankomt en hoef je niet onnodig te stressen.

Neem voldoende nachtrust

Ga de avond voor je sollicitatie op tijd naar bed, zodat je tijdens het gesprek voldoende fit bent en je je in ieder geval niet verslaapt.

Bedenk tijdig je kledingkeuze

Bedenk ruim van te voren wat je precies aandoet voor het sollicitatiegesprek. Wat voor een kledingcultuur heeft het bedrijf waar je op gesprek gaat? Ga je in pak, breng deze dan van tevoren nog even naar de stomerij. Kies je das, strijk je overhemd en poets je schoenen een dag voorafgaand aan het gesprek, zodat je je op de gespreksdag niet meer hoeft te haasten. Kies een riem uit die past bij je schoenen en vergeet ook niet om een nette tas mee te nemen!

Bedenk wat je wel en niet meeneemt

Denk na over wat je wel en niet meeneemt naar een sollicitatiegesprek. Neem bijvoorbeeld een map en pen en papier mee (alles in nette staat), zodat je tijdens het gesprek aantekeningen kunt maken en een eventuele vervolgafspraak kunt noteren. Neem ook zelf twee versies van je cv mee en rapportages, collages en/of diploma’s die voor het gesprek van belang kunnen zijn. Neem meer dan één versie van je cv mee. Het kan zijn dat er op het laatste moment nog iemand aanschuift bij het gesprek, die jouw cv niet bij zich heeft. Je bent dan goed voorbereid als je deze persoon een versie van jouw cv kunt geven. Als je na hebt gedacht over wat je wel en niet mee moet nemen naar het sollicitatiegesprek, voorkom je een hoop stress voor of zelfs tijdens het interview en kom je meer ontspannen over. 

Verdiep je in jezelf

Je komt niet goed over tijdens een sollicitatiegesprek als je nog niet weet naar wat voor een baan je precies op zoek bent en waarom je solliciteert. Bedenk dus goed wat voor een functie je wilt gaan uitoefenen, welk carrièrepad je voor ogen hebt en bij wat voor soort bedrijf je graag wilt werken. Ga ook na waarom jij de juiste persoon bent voor die functie en het bedrijf waar jij wilt solliciteren. Welke van jouw competenties zijn interessant voor de functie en waarom sluit jouw werkervaring en/of studie goed aan?

Bestudeer je sollicitatiebrief en cv

Gedurende het sollicitatiegesprek worden er vragen gesteld aan de hand van je motivatie en je cv. Zorg ervoor dat je weet wat er in je cv en sollicitatiebrief staat en dat je van je competenties, verantwoordelijkheden, studie- en/of werkervaring verschillende voorbeelden kan geven.

Bestudeer de vacature

Bestudeer de vacature zorgvuldig, zodat je exact weet naar wat voor een kandidaat het bedrijf op zoek is. Op welke functie-eisen sluit jouw profiel het beste aan en op welke eisen wat minder? Op deze manier kun je nagaan welke van je ervaringen en competenties je het beste kunt benadrukken tijdens het gesprek. Lees de vacature vlak voor het interview nog even door, zodat deze vers in je geheugen zit.

Verdiep je in het bedrijf

Verdiep je in het bedrijf en de markt waarin het opereert. Ga op onderzoek uit door (oud-)werknemers van het bedrijf te spreken, de website te bekijken, nieuwsberichten en artikelen in tijdschriften, de krant of op internet te verzamelen en indien mogelijk jaarverslagen door te nemen. Er zijn 1001 vragen die je jezelf kunt stellen om je kennis over het bedrijf te testen. Wat doet het bedrijf? Wat is hun strategie? Hoeveel mensen werken er en welke? Wie zit er in het bestuur? Wat is de historie? Hoe groot is het? Wat is de bedrijfscultuur? Wat heeft het bedrijf de afgelopen jaren gepresteerd? Was het recent nog in het nieuws en waarom? Hoe ziet de website eruit? Waar zijn ze gevestigd? In welke markten is het actief en hoe verhoudt zich dat tot de vacature? Door op onderzoek uit te gaan, krijg je aanvullende informatie (over bijvoorbeeld de huidige marktomstandigheden), die niet in de vacature staat, maar wel van belang kan zijn bij de uiteindelijke keuze van een kandidaat. Bovendien kunnen er tijdens het gesprek vragen over het bedrijf worden gesteld, die je dan gemakkelijker kunt beantwoorden.

Bedenk vragen

Bedenk een aantal interessante vragen die je kan stellen tijdens het interview. Op deze manier laat je zien dat je erg geïnteresseerd bent en zo hoef je tijdens het gesprek niet alsnog die vragen te bedenken. Schrijf de vragen op papier en neem ze mee naar het interview. Als je een vraag bent vergeten, kun je altijd je vragenlijst erbij pakken.

Bedenk waar je trots op bent

Een recruiter zal tijdens een interview al snel vragen waar je trots op bent. Bereid deze dus van te voren goed voor, wil je voorkomen dat je op het moment suprême met een mond vol tanden staat. Ben je eigenlijk wel ergens trots op? Door deze vraag te stellen, kan een recruiter en/of werkgever bepalen wat jij het belangrijkste vindt van wat je tot nu toe hebt gedaan. Ben je trots omdat je nu eindelijk die stap hebt gezet om te solliciteren, of ben je trots omdat je een product op de markt hebt gezet, waarvan er al 50.000 exemplaren van zijn verkocht? Daartussen ligt een groot verschil. Noteer dus per geval van studie- of werkervaring wat je beste prestaties waren en waar je echt trots op bent.

Verdiep je in de persoon die je gaat interviewen

Zorg dat je je verdiept in de persoon die jou gaat interviewen, via Google en/of Linkedin. Op deze manier kom je erachter wat zijn of haar verantwoordelijkheden zijn binnen een onderneming en of je mogelijk gedeelde (zakelijke) interesses hebt, die wellicht in een gesprek kunnen worden besproken.

Bedenk wat je wilt verdienen

Als sollicitant hoor je tijdens het eerste gesprek niet te beginnen over je salariseisen, maar een recruiter of werkgever vraagt het vaak wel. Denk goed na over wat jouw wensen zijn (primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden) en zoek uit wat je waard bent. Houd bij een dergelijke vraag ook rekening met de strategie voor je salarisonderhandelingen. Een recruitment consultant van een werving- en selectiebureau kan je onafhankelijk advies geven over wat jij aan de hand van jouw competenties en ervaringen in vergelijking met de rest van de markt hoort te verdienen.

Oefen vooraf met iemand een sollicitatiegesprek

Indien je wat nerveus bent voorafgaand of zelfs tijdens een sollicitatiegesprek, zorg er dan voor dat je met iemand sollicatiegesprekken gaat oefenen. Op deze manier kun je jezelf trainen in het beantwoorden van sollicitatievragen, het stellen van vragen, je houding, je gezichtsuitdrukking, de handdruk en je non-verbale communicatie. Daarnaast krijg je meteen feedback op hoe je overkomt in een gesprek. Hoe meer je oefent, hoe beter!