Carrière-advies

Je persoonlijke zoektocht

Indien je toe bent aan de volgende stap in je carrière, bedenk dan goed waar je op dit moment staat en wat je gedurende je carrière wilt bereiken. Sta je aan het begin van je carrière? Ben je heel ambitieus of ben je op een punt aanbeland waarbij een betere werk-privébalans belangrijk voor je is? Wat moet een volgende functie jou bieden? Wat wil je de komende jaren bereiken en hoe denk je daar te komen? Wat is de door jou beoogde loopbaanroute? Wat zijn je sterke en zwakke kanten? Bij welk type functie, organisatie en branche komen jouw competenties en ervaringen het best tot uiting? Wat zoek je eigenlijk in je nieuwe functie en werkgever? Wat heb jij je nieuwe werkgever te bieden? Wat zijn jouw wensen en verwachtingen met betrekking tot de werk-privébalans, primaire/secundaire arbeidsvoorwaarden?

De antwoorden op deze vragen stellen jou in staat om recruitmentbureaus duidelijk aan te geven waar jij naar op zoek bent. Recruitmentbureaus zijn er om de match te maken tussen jouw persoonlijke doelen, wensen en verwachtingen en een potentiële werkgever.

Indien jij inzicht hebt in je eigen competenties en verwachtingen van een nieuwe baan, stelt dat jou in staat om jezelf helder en overtuigend te presenteren bij je potentiële werkgever. Daarnaast is de potentiële werkgever ook beter in staat om te beoordelen of jij de juiste persoon bent voor de functie.

Raadpleeg je netwerk

Vaak is het lastig om alle vragen in je persoonlijke zoektocht te beantwoorden. Ga daarvoor op onderzoek uit en spreek hiervoor je netwerk aan. Neem in je netwerk daarbij iedereen op die jou kan helpen bij je zoektocht naar een volgende stap in je carrière. Praat er dus over met vrienden, familie, (oud-)collega’s, leidinggevenden of zelfs oud-klasgenoten. Tip: zoek via Linkedin op waar bijvoorbeeld oud-collega’s zijn gaan werken die een vergelijkbare functie hadden, misschien brengt dit je op nieuwe ideeën.

Vacaturesites

Zoek ook op vacaturesites, magazines en/of andere (dag)bladen naar vacatures. Zoek uit welke vacatures jou aanspreken en waarom. Wat zijn de onderlinge overeenkomsten, komen de vacatures overeen met jouw ervaring, functie- en organisatietype, branche, salaris en locatie?