Kledingadvies voor het sollicitatiegesprek

Het is erg belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan je kleding en uiterlijke verzorging als je gaat solliciteren. Op deze manier kun je duidelijk maken dat je moeite doet en dat het gesprek ook erg belangrijk voor je is. Bovendien voel je je zelfverzekerder als je er verzorgd en professioneel uitziet en straal je dit ook uit naar anderen.

Maar wat doe je aan tijdens een sollicitatiegesprek? Het allerbelangrijkste is dat jij je prettig voelt in de kleren die je aan hebt, rekening houdend met de bedrijfscultuur van de organisatie waar je een sollicitatiegesprek hebt. Recruitment.nl heeft een aantal tips opgesteld die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste kleding.

Dresscode

Probeer uit te zoeken wat de dresscode is bij de organisatie waar je wilt gaan werken en stem je kledingkeuze hierop af. Je kunt hiervoor de website van het bedrijf bekijken of mensen uit je netwerk vragen of zij het bedrijf kennen. Wees bij voorkeur iets overdressed.

Ambitie en functie

Jouw eigen ambities en de functie waar je op solliciteert zijn van invloed op de dresscode. Solliciteer je op een leidinggevende functie of een salesfunctie, dan zul je formeler gekleed gaan dan bij een functie als hr-medewerker, grafisch vormgever of IT-programmeur.

Prettig voelen

Zorg dat je je te allen tijde prettig voelt bij de kleding die je aanhebt. Indien je je niet prettig voelt, straal je dit mogelijk uit. Doe bijvoorbeeld geen das om als die niet lekker zit.

Pak

Besteed aandacht aan je pak. Kies voor een model pak dat gangbaar is en dat naast de functie, je werkgever en jouw ambitie ook past bij de huidige (zakelijke) modenormen van jouw eigen generatie. Voorkom dus dat je een ouderwets pak draagt. De kleur van je pak heeft invloed op het gesprek en jouw overkomen. Donkerblauw straalt rust en betrouwbaarheid uit, antraciet komt wat zakelijker over. Zwarte pakken hoor je alleen te dragen op een begrafenis. Kies je voor een pak met krijtstrepen, zorg dan dat deze niet te opvallend zijn. N.B. Zorg dat je jasje niet is gekreukt en de pantalon netjes is geperst.

Overhemd / blouse

Besteed aandacht aan je overhemd of blouse. Zorg dat deze past bij je pak. Draag je krijtstrepen op je pak, kies dan voor een effen overhemd in plaats van een met strepen. Voorkom een te diep decolleté en/of te kort of te strak overhemd. Zorg verder dat het overhemd of de blouse niet doorschijnt, zodat je t-shirt of BH niet zichtbaar is. Kies bij voorkeur voor een t-shirt met een V-hals zodat deze niet zichtbaar is als je zonder das op gesprek gaat. Let er anders op dat je t-shirt niet is verkleurd en een nette kraag heeft, welke niet is afgerafeld. Doe nooit een t-shirt met opdruk onder je overhemd aan, omdat dit zichtbaar kan zijn. Kies bij voorkeur voor een wit t-shirt of BH.

Schoenen

Besteed voldoende aandacht aan je schoenen. Kies schoenen uit die zowel qua kleur als model bij de rest van je kleding passen. Poets je schoenen van te voren, kijk of ze niet versleten zijn en of je veters er nog netjes uitzien. Voor de vrouwen: door te kiezen voor hakken kun je meer autoriteit uitstralen, zeker als je zelf wat kleiner bent, maar draag geen naaldhakken.

Riem

Doe altijd een riem om en kies een riem die dezelfde kleur heeft als je schoenen. Let erop dat de gesp van je riem in het midden zit.

Jas

Doe een jas aan die past bij de rest van je outfit. Is het erg koud weer, draag dan eventueel een bijpassende sjaal. Is het een warme zomerdag, dan hoef je geen jas aan te doen zolang je een colbert draagt.

Tas

Let erop dat je een nette en verzorgde tas meeneemt die past bij de rest van je outfit, bij voorkeur dezelfde kleur als je riem en schoenen. Stop de tas niet vol met dingen die je niet gebruikt tijdens je sollicitatie en neem nooit een plastic tas mee!

Stropdas

Voor de heren: gebruik een nette effen stropdas of een met strepen en vermijd (strip)figuren. De kleur van je das heeft effect op je uitstraling en het gesprek. Een rode das straalt dominantie uit, terwijl een blauwe das  een vriendelijkere en meer open sfeer creëert. Als je last hebt van teveel borsthaar, draag dan sowieso een stropdas.

Sokken

Draag donkere sokken zonder teveel details. Draag absoluut geen witte sokken en voorkom dat je blote benen te zien zijn als je op een stoel zit.

Panty

Voor de dames: Als je een rok aandoet, doe dan altijd een panty aan! Neem verder een reservepanty mee, om ladders in je panty op je sollicitatiegesprek te voorkomen.

Pasvorm

Je kleding moet passen bij je lichaamsmaten. Niet te groot en niet te klein. Je gesprekspartner kan het zien als je met een te groot of juist te klein pak aankomt en dat ziet er niet professioneel uit. Voor respectievelijk de mannen en vrouwen: draag geen pantalon met te korte pijpen en een rok die te kort is. Voorkom daarnaast dat je tijdens het gesprek op je kleding moet letten of het wel of niet goed zit. Dit kun je tijdens het gesprek helemaal vergeten of het leidt je juist van het gesprek af.

Nieuwe kleding

Indien je voor het eerst nieuwe businesskleding gaat kopen voor je sollicitatiegesprek, laat je dan adviseren door meerdere winkels en ga ook naar de wat chiquere winkels. Een winkel zal je al snel wat proberen aan te smeren en door je juist in meerdere winkels te laten informeren, kun je de beste keuze maken. Vergeet niet om alle labels en stickers te verwijderen van je kleding en schoenen en om de vouwen uit je overhemd of blouse te strijken.

Uiterlijke verzorging

Pas op met teveel make-up, opvallende nagelversieringen, sieraden of parfum/aftershave. Zichtbare tatoeages en/of piercings kun je het beste bedekken. Zorg verder voor een verzorgd uiterlijk (verzorgd kapsel en gekamde haren, niets tussen je tanden, geschoren (voor de heren), geen uitpuilende neusharen of andere opzichtige lichaamsbeharing, geen vuil onder je nagels, etc. Dit kan de aandacht van je gesprekspartner afleiden.

Casual

Indien je bij je nieuwe werkgever casual op gesprek kan gaan, kies dan bij voorkeur voor een smart casual outfit. Vermijd een gescheurde spijkerbroek en afgetrapte gympen. Kies voor nette schoenen, (spijker)broek en een gestreken effen overhemd of blouse. Vermijd kleding met opvallende teksten en/of designs. Draag geen petje, capuchon of ander kledingstuk dat het hoofd bedekt.

Klaarleggen

Kies je outfit ruim van te voren uit. Breng het nog even naar de stomerij, of was het voor gebruik. Controleer het op ontbrekende knopen, losse draadjes, gerafelde boorden of andere oneffenheden en leg het minstens een dag van tevoren gestreken en wel klaar, zodat het je geen tijd en stress kost op de dag van het gesprek.

Assessment

Indien je naar een assessment gaat, trek dan dezelfde kleding aan als je straks in je normale functie ook gaat doen en dus vergelijkbaar met de kleding voor je sollicitatiegesprek.

Eerste werkdag

Onthoud dat de kledingtips van toepassing blijven op het moment dat je bij het bedrijf gaat werken. Een werknemer die er verzorgd uitziet, laat zien dat het oog heeft voor perfectie en kwalitatief werk levert.