Tips voor een goede eerste indruk bij je sollicitatie

Het is van essentieel belang om een goede eerste indruk te maken voor een sollicitatiegesprek. Een recruiter of werkgever heeft vaak al zijn oordeel klaar na de eerste vijf minuten. Om ervoor te zorgen dat je bij de eerste indruk goed overkomt, vind je hier een aantal tips om je erop voor te bereiden.

Let op je kledingstijl en verzorging

Besteed voor het sollicitatiegesprek voldoende aandacht aan je uiterlijke verzorging en kleding, van je schoenen tot en met je (over)jas. Op een nette manier verschijnen werkt altijd positief, dus trek nette of gepaste kleding aan afhankelijk van de functie en het bedrijf waar je solliciteert. Overdressed is beter dan underdressed. Zorg verder voor een verzorgd uiterlijk. Kijk hier voor kledingtips bij een sollicitatiegesprek.

Kom op tijd

Kom op tijd! Zorg ervoor dat je een minuut of tien voor het tijdstip van de afspraak arriveert. Dan kun je je aanmelden bij de receptie en krijg je een plaats toegewezen waarop je even kunt wachten. Ben je veel te vroeg, loop dan nog een blokje om. Het staat vreemd als je veel te vroeg aan komt en je gesprekspartners gaan ervanuit dat je maximaal tien minuten van tevoren arriveert. Vaak nemen je gesprekspartners op het moment dat jij je hebt aangemeld bij de receptie nog even jouw cv door, voordat ze je komen ophalen. Ben je te laat, zorg er dan voor dat je dat op tijd laat weten! Verontschuldig je en geef aan hoeveel later je bent. Je vertraging kan natuurlijk altijd acceptabel zijn, afhankelijk van de reden en hoeveel later je bent.  Ben je ruim op tijd, dan kun je voordat de receptionist(e) je aanmeldt het toilet bezoeken. Dit stelt je in de gelegenheid om je nog even te fatsoeneren. Zit je stropdas wel goed? Zit je kraag niet dubbel? Zit je make-up nog goed? Hoe zit je haar? Heb je geen ladder in je panty? Zitten er ergens nog haren of losse draadjes op je kleding? Zo kun je controleren of je er optimaal uitziet en ga je zelfverzekerd het gesprek in.

Probeer te onstpannen

Veel mensen zijn zenuwachtig voor het sollicitatiegesprek, wat heel normaal is, maar probeer je te onstpannen. De baan is belangrijk voor je en je wilt natuurlijk zo goed mogelijk overkomen, maar je hoeft er niet bij te zitten als een stresskip. Zorg dat je goed bent voorbereid op je sollicitatie, dat je weet welke vragen je kan verwachten tijdens het sollicitatiegesprek, welke vragen je kan stellen over de functie of het bedrijf en de laatste tips nog hebt doorgelezen. Door een goede voorbereiding weet je wat je te wachten staat en zal je minder zenuwachtig zijn, waardoor je een goede indruk kan achterlaten.

Wees beleefd

Op het moment dat je het gebouw binnenloopt voor je sollicitatiegesprek, hoor je in de ‘sollicitatiemodus’ te zijn. Wees beleefd en vriendelijk tegen iedereen die je tegenkomt en met name tegen de receptionist(e). Probeer op deze manier ook je zenuwen onder controle te krijgen en ervoor te zorgen dat je stem goed overkomt.

Gebruik je glimlach

Net als het maken van oogcontact is het gebruik van een glimlach een belangrijke manier om vriendelijk en ontspannen over te komen, waardoor je een positieve indruk achterlaat. Gebruik dus niet alleen de glimlach bij het handen schudden, maar op gepaste momenten tijdens het hele sollicitatieproces, vanaf het moment dat je het gebouw binnen loopt, de receptionist(e) spreekt, de interviewer een hand schudt, tot aan dat je het gebouw uitloopt. Belangrijk is wel dat je oprecht dient te glimlachen, zonder te overdrijven en op de juiste momenten.

Wacht in een actieve houding

Nadat je je hebt aangemeld bij de receptie, krijg je vaak een plaats aangewezen om even te wachten. Ga dan in een nette houding zitten en hang niet achterover. Zorg ervoor dat je er ‘actief’ uitziet en pak bijvoorbeeld een magazine om te lezen. Let er wel op dat je dit makkelijk dicht kunt slaan en weg kunt leggen op het moment dat je gesprekspartner aan komt lopen. Pak dus bij voorkeur geen krant die je lastig kunt opvouwen. Ga ook niet met je mobieltje of horloge spelen. Heb je moeite om een gepaste en actieve houding aan te nemen, blijf dan staand wachten. Als je staat, heb je altijd een actieve houding en vermijd je de situatie waarbij je gesprekspartner moet wachten, zodat jij op kan staan uit je stoel om een hand te kunnen geven. Indien je door de receptioniste naar een spreekkamer wordt gebracht, kun je het beste gaan zitten en neem ook hier een actieve houding aan. Schuif je stoel iets van de tafel af, zodat je kunt gaan staan op het moment dat de gesprekspartners binnenkomen. Ga niet naar buiten zitten staren en ga ook niet staan. Als een recruiter de kamer binnenkomt, dan verwacht hij/zij dat je al hebt plaatsgenomen. Leg je schrijfmap of kladblok gesloten naast je neer op de tafel en open deze pas bij aanvang van het gesprek.

Let op je handdruk

Het geven van een handdruk laat altijd een indruk achter bij degene die je een hand geeft. Een slappe hand toont een vorm van onzekerheid en als je snel loslaat, duidt dit op arrogantie. Met een goede handdruk kun je de eerste indruk positief beïnvloeden. Een handdruk is dus veelzeggend en goed om uitgebreid bij stil te staan voor een sollicitatiegesprek.

Soepel, vloeiend en licht aandrukken

Het geheim van een goede handdruk is een soepele en vloeiende beweging, waarbij je de hele hand vastpakt, deze licht aandrukt en een stevige grip creëert. Een stevige grip laat een mate van zelfverzekerdheid, kracht en enthousiasme zien. Een slappe hand daarentegen komt onzeker en/of verlegen over. Pas op dat de handdruk niet té stevig is, waardoor je voorkomt dat je in de hand van de recruiter ‘knijpt’. Dat komt namelijk heel arrogant over en kan pijnlijk zijn voor de ander.

Let op het tempo

Let op het tempo waarop je je hand aanreikt, de hand schudt en uiteindelijk je hand weer wegtrekt. Een te haastige handddruk komt niet uitnodigend over. Neem de tijd en bied de hand rustig aan met gesloten vingers en de duim omhoog. Schud de hand vervolgens lichtjes twee of drie keer en trek de hand dan rustig terug. Zorg dat het tempo van de handdruk in balans is met de andere persoon. Voorkom dat je de handen te hevig schudt.

Let op je linkerhand

Houd de linkerhand op het moment van de handdruk langs het lichaam en steek hem niet in je zak. Langs het lichaam geeft een vriendelijke open houding, terwijl je hand in de zak juist gesloten en ongeïnteresseerd overkomt. Heb je een tas bij de hand, dan kun je deze tijdens het wachten op de grond zetten en pas na de handdruk oppakken of tijdens de handdruk in je linkerhand houden, langs het lichaam.

Maak oogcontact

De richting waar je naar kijkt terwijl je een hand geeft, is ook erg belangrijk voor een goede eerste indruk. Kijk je tijdens het handen schudden of in het gesprek naar de grond, dan ben je waarschijnlijk nerveus of verlegen. Het kan ook onbetrouwbaar overkomen aangezien het vermijden van oogcontact het gedrag is van iemand die zich schaamt, schuldig voelt of een slecht geweten heeft. Kijk de gesprekspartner dus in de ogen aan en maak een glimlach. Dat maakt de sfeer meteen ontspannen.

Introduceer jezelf

Introduceer jezelf, zodat de recruiter direct weet hoe je naam wordt uitgesproken en dat jij de persoon bent die hij/zij gaat spreken.

Breek het ijs en maak contact

Het moment dat je wordt opgehaald bij de receptie, de handen schudt en vervolgens loopt naar de spreekkamer is het moment waarop je via small talk contact kunt leggen met de recruiter. Toon na het handen schudden onmiddelijk je interesse en breek het ijs door middel van het maken van een opmerking of het stellen van een open vraag. Je kunt hiervoor zelf een openingszin bedenken, die betrekking kan hebben op het interieur van het pand, de locatie, de entree, etc. Blijf natuurlijk altijd beleefd, positief en enthousiast! Is de recruiter je voor, beantwoord dan zijn of haar vraag. Standaardvragen die je kunt verwachten zijn: “Kon je het makkelijk vinden?, “Heb je last gehad van de file?” of “Was je hier al vaker geweest?”.