Recruitmentlandschap

Het wereldwijde recruitmentlandschap is sterk gefragmenteerd en bestaat uit een breed scala aan bedrijven die behoorlijk variëren in grootte. Van eenmanszaken tot grote internationale multinationals. Er zijn volges de Ciett (International Confederation of Private Employment Agencies) wereldwijd 137.300 arbeidsbemiddelingsbureaus die 624.500 interne medewerkers hebben. In Nederland zijn er respectievelijk 481 bureaus met 5.854 takken en 34.000 medewerkers (2012/2013).

Binnen de industrie is er sprake van lage overstapkosten en afnemers hebben een hoge mate van macht. Er is relatief weinig onderscheid tussen de verschillende dienstverlenende bureaus en vaak gebruiken bedrijven meerdere bureaus voor het vervullen van een specifieke positie en/of behoefte. Kleine arbeidsbemiddelingsbureaus differentiëren zich veelal ten opzichte van de grote bureaus door zich te specialiseren in recruitment voor specifieke industrieën en/of functies. Grote bedrijven trachten de markt te beïnvloeden door branding om zo hun betrouwbaarheid en serviceniveau aan te geven.

De top van de arbeidsbemiddelingswereld wordt gedomineerd door Adecco, Randstad en Manpower. Deze drie zijn al jaren de grootmachten en worden op gepaste afstand gevolgd door Allegis en Recruit Staffing. De top vijf heeft ongeveer 20% van de markt in handen. De overige veertien bedrijven op de lijst van twintig grootste bureaus van de wereld zijn samen goed voor 10% van de markt. Dit blijkt uit onderzoek van Recruitment.nl.

Waar de top 5 en de top 20 ongeveer eenzelfde omzetgroei vertonen over de afgelopen jaren, (beide zijn ongeveer 4% gegroeid van 2011 tot 2013) laat de rest van de markt hogere groeicijfers zien. De totale markt voor arbeidsbemiddeling is van 2011 tot 2013 met 9% gegroeid naar een omzet van 318 miljard euro (bron: Staffing Industry Analysts).
 

 

In 2013 wordt het gros van de omzet gemaakt door bemiddelingsbureaus van Europese afkomst, met name uit Nederland en Zwitserland. Negen bedrijven uit de top 20 komen uit de VS, die hiermee hofleverancier is.

 

 

Nederland is goed vertegenwoordigd onder de grootmachten. Randstad (#2), USG (#9) en Brunel (#21) zijn grote spelers in het recruitmentlandschap. Randstad mag zich tevens met een omzet van 16,5 miljard euro en een winst van 179 miljoen euro over 2013 de grootste arbeidsbemiddelaar van Nederland noemen.