ZZP’er belangrijk voor innovatie van organisaties

Bedrijven gaan in de nabije toekomst hun focus verschuiven van het inhuren van extra capaciteit naar de toegang tot kennis. Daarnaast zal, mede door de crisis, de aandacht van bedrijven verschuiven van het efficiënt uitvoeren van bestaande verdienmodellen, naar het zoeken naar nieuwe verdienmodellen en bedieningsconcepten. ZZP’ers worden hierbij steeds vaker ingezet als ‘change agent’ en om die rol maximaal te benutten, zullen zij meer moeten investeren in ondernemerschap. Dat stellen Abn Amro en FastFlex in hun rapport ‘De toekomst aan de ZZP’er'.

Economische crisis

De huidige economische crisis beïnvloed de wijze waarop ondernemingen kijken naar de wijze waarop de organisatie destijds is opgericht. Steeds meer bedrijven komen tot de conclusie dat de waardepropositie van destijds niet meer past bij de eisen van deze tijd. De manier waarop wordt gekeken naar winst en verdienmodellen veranderen, maar ook de maatschappelijke functie van de organisatie. De economische crisis creëert hierdoor vreemd genoeg een voordeel voor ZZP’ers.

ZZP’er als instrument voor verandering

Organisaties worden door de crisis gedwongen opnieuw na te denken over de rol van flexibiliteit, waarbij verschillende bedrijven ZZP’ers gebruiken als een instrument voor verandering. Doordat ZZP’ers bij veel verschillende bedrijven opdrachten uitvoeren beschikken zij over veelzijdige specialistische kennis, waardoor zij een kwalitatieve en resultaatgerichte meerwaarde kunnen bieden.

Gebrek aan ondernemersvaardigheden

Hoewel ZZP’ers zich positioneren als de veranderaar van organisaties, zijn ze zelf geen echte ondernemers. Ruim een derde geeft bijvoorbeeld aan op te zien tegen acquisitie, terwijl dit de kern van hun ondernemerschap raakt. Het rapport stelt dat een online platform gebruikt kan worden door bedrijven om ZZP’ers te informeren, communiceren en om coaching of opleidingen aan kunnen bieden. Zo kan de ZZP’er de regie naar zich toetrekken en zijn of haar ondernemerschap versterken.

Datum: 08-04-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: AbnAmro, FastFlex

Nieuws overzicht