Yacht: Bedrijven reorganiseren op basis van ad hoc beslissingen

Veel organisaties gaan over op een reorganisatie op basis van ad hoc beslissingen in plaats van op een langetermijnvisie. Dat stelt werving- en selectiebureau Yacht, naar aanleiding van een onderzoek naar verschillende organisaties en hun organisatiestructuur.

Een wendbare organisatie is beter

Yacht onderzocht het verschil tussen wendbare en niet-wendbare organisaties. 65% van de niet-wendbare organisaties verwacht de komende jaren een reorganisatie te ondergaan tegenover 48% van de wendbare organisaties. De niet-wendbare organisaties nemen ook meer ad hoc beslissingen (70% tegen 51%), vermijden risico’s meer (45% tegen 29%) en zijn minder kostenbewust (32% tegen 80%).

Permanente reorganisatie wenselijk

Dick Koopman, directeur van Yacht, is niet tevreden met de resultaten: “Ik ben geschrokken van deze uitkomsten. Mij bekruipt het gevoel dat veel organisaties worden geleid onder het mom van ‘we doen maar wat’. Ik acht de tijd rijp voor reorganisaties ‘nieuwe stijl’ waarbij er geen periodieke reorganisaties meer plaatsvinden, maar waar veel meer op continue basis gelaveerd wordt en aanpassingen worden doorgevoerd om de koers te richten naar de stip op de horizon. Waarbij organisaties zichzelf permanent (re)organiseren in plaats van ieder jaar de volgende reorganisatie zien als een project dat je ‘even’ moet afronden.”

Visieloos

De gefrustreerde Koopman vervolgt: “De wendbaarheid van Nederlandse organisaties stagneert en dat is zeer verontrustend. Was vorig jaar juni 20% van de Nederlandse organisaties  wendbaar, nu is dat slechts 17%. Uit praktijkvoorbeelden die ook onlangs op ons congres Horyzon zijn gepresenteerd blijkt dat organisaties pas een strategische koerswijziging maken als het water aan de lippen staat. Dan is het vaak te laat. Op korte termijn moet er echt een kentering plaatsvinden en moeten de organisaties stappen gaan zetten. Wat mij betreft is het niet te begrijpen dat er zo traditioneel en visieloos wordt gehandeld.”

Datum: 29-05-2013
Bron: Recruitment.nl


Nieuws overzicht