Yacht: Aantal vacatures voor hoger opgeleiden neemt toe

Het aantal vacatures voor hoger opgeleiden is in het tweede kwartaal met 7% gestegen, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Momenteel werkt 14% van de hoger opgeleiden onder zijn niveau. Echter 25% van de hoger opgeleiden die dit jaar met een nieuwe baan is begonnen, heeft een baan onder HBO-niveau geaccepteerd. Het aantal MBO-vacatures is gedaald met 13%. Dat blijkt uit de ‘Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt’-analyse van werving- en selectiebureau Yacht.

Middelbaar opgeleiden

Een opvallende bevinding is dat 21% van de middelbaar opgeleiden momenteel een HBO-functie bekleed. In de ICT-sector werkt maar liefst 58% van de middelbaar opgeleiden in een HBO-functie. De technische sector is de beste sector voor hoger opgeleiden, aangezien hier slechts 7% onder zijn niveau werkt. Dick Koopman, directeur bij Yacht: “Deze cijfers laten zien dat het ook bij technische functies steeds meer om het totaalplaatje gaat, de juiste kennis gecombineerd met de juiste vaardigheden.”

Vraag en aanbod

Koopman legt uit waarom de vraag niet aansluit op het aanbod: “Als hoogopgeleide een functie onder je niveau accepteren zou niet nodig hoeven zijn. De vraag naar hoger opgeleiden is nog steeds groot en zal blijven groeien, omdat processen steeds kennisintensiever en complexer worden. Dus aan de vraagkant naar hoger opgeleiden ligt het niet. Het is duidelijk dat het aanbod van hoogopgeleiden niet aansluit op de vraag die er is. Doordat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten hebben werkende MBO’ers de kans door te groeien naar functies op HBO niveau.”

Datum: 06-08-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: Yacht

Nieuws overzicht