Uitzenders in België accepteren tijdelijke werkloosheid

Uitzendbureaus Randstad, Adecco en Tempo Team hebben een collectieve arbeidsovereenkomst ondertekend voor tijdelijke economische werkloosheid in België. Omdat de uitzendsector momenteel niet goed loopt is de overeenkomst gesloten en zijn intercedenten daardoor vrijwillig een dag per week werkloos. De cao zorgt ervoor dat minder mensen worden ontslagen en tijdelijke werkloosheid is een noodzakelijk kwaad volgens de vakbonden.

Randstad moet improviseren

De intercedenten bij Randstad zijn gevraagd de huidige situatie te aanvaarden. Volgens woordvoerder Renaud Dechamps is het momenteel behelpen: “Er zijn driehonderd personeelsleden ingegaan op het verzoek. De meesten blijven één dag per week thuis, een kleine minderheid zelfs twee dagen. Wij doen dit enkel voor dit kwartaal. We hopen immers dat de bedrijvigheid weer aantrekt vanaf deze zomer.”

Vakbonden tonen begrip

Vakbonden zijn niet gelukkig met de regeling, maar zien ook in dat het de minst slechte oplossing is. Robert Veekman, secretaris bij vakbond LBC, zegt: “Wij zijn hier zelf niet gelukkig mee, maar tijdelijke werkloosheid is nog beter dan een herstructurering. We aanvaarden het systeem alleen als het op vrijwillige basis gebeurt.”

Uitzenders blijven belangrijk

Beroepsfederatie Federgon wijst erop dat uitzenders ondanks de huidige situatie, belangrijk blijven. Algemeen directeur Herwig Muyldermans weet dit ook: “Onze bedrijven willen de kennis van hun personeelsleden behouden. Daarom vermijden ze liever herstructureringen. De uitzendsector is de eerste die ervan profiteert als de economie weer aanzwengelt, want bedrijven werven eerst tijdelijk personeel aan voor ze mensen vast in dienst nemen. Als het zover is, moeten onze bedrijven snel voldoende bekwame uitzendconsulenten hebben.”

Datum: 18-04-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: Adecco, Randstad, Tempo Team

Nieuws overzicht