‘Uitzendbureaus profiteren van Wet DBA’

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) pakt gunstig uit voor uitzendbureaus. Dat stelt zzp-expert Pierre Spaninks in het radioprogramma BNR ZZP Café. Volgens hem hebben uitzendorganisaties ‘nog nooit zulke goede zaken gedaan’.

Feestje voor uitzendbureaus

"Opdrachtgevers zijn huiverig geworden om zzp'ers in te huren vanwege die wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties en de modelovereenkomsten, waar nog altijd heel veel onzekerheid over is," claimt Spaninks. Hij geeft aan dat deze onzekerheid niet altijd terecht is, maar dat desondanks veel opdrachtgevers kiezen voor payrollers en uitzendkrachten in plaats van zzp’ers. "Een feestje voor de uitzendbureaus, maar ontzettend balen voor de kleine zelfstandige."

Meer slecht nieuws voor zzp’er

De Wet DBA is niet de enige bedreiging voor de zzp’er. Ook de voorgenomen wijzigingen in de arbeidsomstandighedenwet, waar minister Asscher aan werkt, kunnen slecht nieuws betekenen voor zelfstandigen, waarschuwt Spaninks: "Er blijkt ook een artikel in de nieuwe wet te staan dat de arbeidsinspectie werkelijk draconische bevoegdheden geeft ten opzichte van zzp'ers." Zo mag de inspectie bij zware overtredingen van de Arbowet het werk van zzp’ers zonder waarschuwing vooraf stilleggen.

Deze maatregel kan ervoor zorgen dat zzp’ers van de ene op de andere dag zonder inkomsten komen te zitten. Spaninks staat kritisch tegenover de plannen, maar constateert wel dat er in de Kamer tegengeluiden klinken. “D66-Kamerlid Steven van Weyenberg heeft al gevraagd waar het voor nodig is.” Net als Spaninks vindt Van Weyenberg de gevolgen voor zzp’ers ‘onaanvaardbaar hard’.

Datum: 24-02-2016
Bron: BNR


Tags: Uitzendbureaus, ZZP

Nieuws overzicht