Transearch: Belangrijke eigenschappen voor topmanagers

"Competent, open-minded, eerlijk en gepassioneerd zijn beknopt de eigenschappen van een topmanager. Dat zegt Ulrich Ackermann, topman van Transearch International, een van de meest vooraanstaande executive search bureaus ter wereld. In 2008 won Ackermann nog de prijs voor meest invloedrijke headhunter ter wereld (BusinessWeek).

De ideale kandidaat

Ackermann stelt dat de basis voor een goede manager ligt in een goede opleiding, talenkennis en relevante werkervaring. Echter dient bij de werving van managers volgens Ackermann gelet te worden op de bedrijfscultuur, de verwachtingen van het bedrijf, of de manager past in het team en een complexe set van managementvaardigheden.

De bedrijfscultuur is belangrijk aangezien managers vaak niet bij hun werkgever weggaan vanwege de hoge werkdruk of het lage salaris, maar juist vanwege de bedrijfscultuur. Daarnaast moet een manager zich comfortabel voelen bij de verwachte doelstellingen van een bedrijf.  De kandidaat dient natuurlijk altijd te passen in het team en de complexe set van managementvaardigheden heeft betrekking op de competenties om succes te genereren.

Managementvaardigheden

Ackermann associeert managementvaardigheden met vier verschillende symbolen. Het hoofd markeert alle vaardigheden en competenties die betrekking hebben op het analytisch vermogen van de manager en de competentie om strategieën uit te denken. Het tweede symbool, de hand staat voor zijn of haar geschiktheid om deze strategieën uit te voeren. Hier stelt Ackermann de vraag: “hoe betrouwbaar is deze persoon als het gaat om het realiseren van bedrijfsstrategieën?” De derde eigenschap van de topmanager is het hart: de motivatie, inzet en het gevoel van verantwoordelijkheid. Het vierde symbool, vuur, noemt Ackermann de meest belangrijke en staat voor het talent en/of de gebruikte methodieken om anderen te motiveren in het voordeel van de bedrijfsdoelstellingen.

Advies voor jonge talenten

Verder heeft Ackermann enkele tips voor jonge talenten die het als manager willen maken. De basis van iedere aspirant-manager begint bij een goed diploma. Daarnaast dien je rond de wereld te reizen om een impressie te krijgen van wat we een globale markt noemen. Hij geeft daarbij aan dat je in ieder geval goed Engels dient te spreken en een tweede vreemde taal, om ervoor te zorgen dat je de taal spreekt van de markt. Als laatste dien je je sociale vaardigheden te ontwikkelen, welke je in staat zullen stellen om mensen en de cultuur om je heen te begrijpen en hun energie te gebruiken voor het vormen van efficiënte teams.

Datum: 14-02-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: Executive Search, Transearch International

Nieuws overzicht