Studenten krijgen steeds minder financiële middelen van ouders

Studenten kunnen steeds moeilijker het hoofd boven water houden, omdat er steeds minder ouders in staat zijn hun studerende kind financieel te ondersteunen. Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendbureau StudentenWerk, uitgevoerd door onderzoeksbureau Intelligence Group. Voor het onderzoek werden 831 middelbare scholieren, studenten en young professionals tussen de 15 en 29 jaar ondervraagd.

Studieduur lijdt eronder

Ook de studieduur heeft te lijden onder de crisis, want 20% zegt langer door te studeren vanwege de matige kansen op de huidige arbeidsmarkt. Daarnaast geeft 6% aan studievertraging te hebben opgelopen, omdat zij meer moesten gaan werken. Toch zijn studenten over het algemeen niet van plan te stoppen met hun studie of te veranderen van studie.

Financiële gevolgen crisis merkbaar

Volgens 54% heeft de crisis een negatieve invloed op de studieomstandigheden en bij 35% ging de ouderlijke bijdrage naar beneden. 14% moet meer werken om naast de studie fatsoenlijk rond te komen. 70% is genoodzaakt te bezuinigen op zaken als vakanties, uitgaan en boodschappen. 22% geeft aan meer te gaan sparen en 12% leent meer geld bij DUO om rond te komen.

Jongeren flexibel en veerkrachtig

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat jongeren ondanks de crisis een positieve kijk hebben op hun financiële toekomst. Dit beaamt Ineke Kooistra, algemeen directeur van StudentenWerk, ook: “Jongeren zijn flexibel en heel veerkrachtig. Minder geld van pa en ma? Dan gaan ze meer werken om toch dat nieuwe mobieltje te kunnen scoren. Dat is het fijne van onze doelgroep, ze zijn super gemotiveerd om er het beste van te maken. De nieuwe generatie heeft de toekomst!”

Datum: 23-04-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: Intelligence Group, StudentenWerk

Nieuws overzicht