Spencer Stuart: Weinig nieuwe CEO’s in S&P 500 over 2012

In 2012 zijn er weinig bedrijven uit de S&P 500 die van CEO hebben gewisseld. Bij slechts 7% van de genoteerde organisaties werd een nieuwe CEO aangesteld. Executive search bureau Spencer Stuart brengt sinds 2004 ieder jaar de CEO statistieken in beeld van de S&P 500 bedrijven en het percentage van nieuwe CEO’s is nog nooit zo laag geweest. De S&P 500 is een index met de grootste Amerikaanse bedrijven gerangschikt op marktkapitalisatie.

Geplande overgang

In totaal zijn er 519 bedrijven geïndexeerd (over heel 2012) waarvan er 37 wisselden van CEO. De voornaamste reden voor het aanstellen van een nieuwe CEO, is de geplande transitie waarbij zowel bedrijf als CEO van te voren weet dat er een aflossing plaatsvindt. Daarna volgen pensionering en het plotseling terugtreden van een CEO. De gemiddelde leeftijd van een vertrekkende CEO is 58 jaar en die van een toetredende 54 jaar.

Steeds meer externe CEO’s

Het percentage CEO’s dat intern is aangesteld is ook lager dan in de jaren daarvoor. 73% was reeds werkzaam bij het bedrijf, maar het aantal CEO’s dat extern wordt aangenomen blijft jaarlijks toenemen. Vrijwel alle organisaties die een transitie hebben ondergaan blijven de rol van CEO en voorzitter gescheiden houden. De praktijk wijst uit dat deze twee vaak niet goed samengaan.

Aantal vrouwelijke CEO’s blijft gelijk

Ten slotte is het opvallend dat het aantal vrouwelijke CEO’s niet stijgt. Er kwamen er vorig jaar drie bij, maar er gingen er ook drie weg. Wellicht dat er in een jaar met een hoger percentage aan wisselingen, meer verschuivingen gaan plaatsvinden op demografisch gebied.

Datum: 25-02-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: Executive Search, Spencer Stuart

Nieuws overzicht