Salaris steeds vaker onderhandelbaar

Het salaris van werknemers is vaker onderhandelbaar tijdens het sollicitatieproces. Dat blijkt uit onderzoek van werving-en-selectiebureau Robert Half onder tweehonderd Nederlandse HR-managers. 47% van hen geeft aan meer bereid te zijn over het salaris te onderhandelen dan een jaar geleden.

HR-managers niet eensgezind

Bijna de helft van de HR-managers mag dan welwillender staan tegenover salarisonderhandelingen, een vrijwel evengroot deel (46%) zegt net zo bereid te zijn om onderhandelingen te voeren als een jaar geleden. 6% geeft zelfs aan hier minder voor open te staan. Verder valt op dat vooral vrouwelijke HR-managers het niet netjes vinden wanneer een sollicitant zelf het salaris ter sprake brengt: 11% noemt dit ongepast. Slechts 3% van de mannelijke HR-managers is dit met ze eens. Al met al vindt 93% van de ondervraagden het geen probleem wanneer de kandidaat over het salaris begint.

Sterkere positie werknemer

Stephan Renken, directeur van Robert Half Nederland, stelt dat het voor bedrijven van levensbelang is om te zorgen voor een competitief salaris: “De arbeidsmarkt is langzaam aan het veranderen: er zijn weer meer banen beschikbaar en steeds meer werknemers gaan op zoek naar een nieuwe baan. Voor bedrijven is het erg belangrijk om rekening te houden met het feit dat talentvolle werknemers die over veelgevraagde of moeilijk te vinden vaardigheden beschikken, erg gewild zijn en zodoende een sterke positie hebben om over hun salaris te onderhandelen.”

Meer dan salaris

Het salaris is en blijft een belangrijk onderwerp voor sollicitanten, maar het is niet het enige waarover je als kandidaat kunt onderhandelen. Renken: “Steeds meer sollicitanten zijn zeer open over hun salarisverwachtingen tijdens het sollicitatieproces. Ze richten zich hierbij niet alleen op het eigenlijke salaris, maar hebben ook steeds meer verwachtingen van de secundaire arbeidsvoorwaarden die een bedrijf aan een contract verbindt."

Datum: 12-05-2015
Bron: Robert Half


Tags: Robert Half, Robert Half Finance & Accounting, Robert Half International

Nieuws overzicht