Salaris belangrijkste factor voor keuze van werkgever

Meer dan de helft van de Nederlanders (54%) vindt salaris de belangrijkste reden om voor een bepaalde werkgever te kiezen. Ook generatie Y, iedereen geboren na 1980, kiest vaker voor zekerheid en laat idealen links liggen. Inhoud en uitdaging zijn minder relevant dan geld. Dit blijkt uit het jaarlijkse Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO), uitgevoerd door de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie onder 20.000 respondenten.

Interessant werk is niet meer van deze tijd

De top vijf van zogenaamde pullfactoren bestaat uit salaris (54%) aangevuld door werksfeer (45%), vast contract (38%), acceptabele reistijd (32%) en inhoud van het werk (27%). In de afgelopen drie jaren bleef de top vijf onveranderd.  Wel hebben alle factoren aan belang ingeleverd en valt het op dat in 2009 nog 46% vond dat de inhoud van het werk de belangrijkste reden is om voor een baan te kiezen.

Generatie Y kiest eieren voor zijn geld

Vastigheid wordt voor generatie Y ook steeds belangrijker. Deze generatie staat voornamelijk synoniem aan ondernemend, onafhankelijk, verantwoordelijk, flexibel en vrij, maar deze factoren zijn voor deze groep nu minder van belang. De crisis eist zijn tol en dus kiest deze generatie steeds meer voor zekerheid en stabiliteit.

Top 10 'pullfactoren' voor het kiezen van een werkgever (2013). Bron: Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group

Datum: 31-01-2013
Bron: Recruitment.nl


Nieuws overzicht