Robert Walters: 'Nederlanders hechten minder aan zekerheid dan Europese collega’s'

De Nederlandse werknemer is, vergeleken met zijn Europese collega’s, niet bang om risico’s te nemen op carrièregebied. Dat blijkt uit onderzoek van werving-en-selectiebureau Robert Walters, dat zo’n 6700 werknemers uit zeven Europese landen ondervroeg. Nederlanders blijken relatief vaak bereid om op basis van een tijdelijk contract te werken.

Vertrouwen in arbeidsmarkt en sociaal vangnet

Volgens Bob van Ginkel, associate director Robert Walters Amsterdam, is de Nederlandse werknemer positief over de kansen op de arbeidsmarkt. “Een combinatie van toenemend vertrouwen in de arbeidsmarkt en het feit dat Nederland beschikt over een erg goed sociaal vangnet, maakt dat de kandidaat in Nederland steeds gemakkelijker en vaker een job voor een tijdelijk contract of lager salaris accepteert. Nederlandse professionals durven weer op zoek te gaan naar een job die hen voldoening geeft en een goede balans biedt tussen werk en privé.”

Tijdelijke arbeidsovereenkomst

Van de Nederlanders met een vast contract geeft 73% aan dit te willen inruilen voor een droombaan met een tijdelijk contract. Gemiddeld over de zeven Europese landen is dit percentage aanmerkelijk lager (59%). Voor twee derde van die 73% dient de minimale contractduur wel één jaar te zijn. 

Financiële risico’s

Ook op financieel gebied blijken Nederlanders bereid risico te nemen. 58% geeft aan een lager salaris te accepteren indien daar een uitgebreidere bonusregeling tegenover staat. De belangrijkste reden waarom werknemers een vast lager salaris zouden accepteren, is een betere werk-privébalans.

Datum: 21-09-2015
Bron: Robert Walters


Tags: Robert Walters

Nieuws overzicht