Robert Half: Werknemers stappen op uit angst voor ontslagrondes

De angst voor ontslag blijkt voor medewerkers de belangrijkste reden om hun bedrijf te verlaten, blijkt uit onderzoek van werving- en selectiebureau Robert Half onder HR-managers en financieel directeurs. Tegelijkertijd constateren de onderzoekers een tendens van mensen die blijven zitten vanwege de moeilijke arbeidsmarkt.

Redenen van ‘vrijwillig’ opstappen

Een ruime meerderheid van de ondervraagden (71%) maakt zich zorgen over het mogelijke vertrek hun talenten. De belangrijkste redenen voor het opstappen zijn - naast de angst voor ontslagrondes (65%) - ontevredenheid met de werk-privébalans (47%) en beperkte carrièrevooruitzichten (26%). Opmerkelijk is dat bijna twee derde van de HR-managers de redenen van vertrek van de werkgevers ‘terecht’ noemen.

Werkgevers doen tegenvoorstel

Bij het vertrek van gewaardeerde medewerkers doet het merendeel van de managers (69%) een tegenvoorstel. Dit voorstel bestaat in de praktijk meestal uit meer flexibiliteit, een hoger salaris of extra verantwoordelijkheden. Slechts in een aantal gevallen wordt gekozen voor extra vrije tijd of een auto van de zaak. “Hoewel veel bedrijven een tegenvoorstel doen, zien we dat ze eigenlijk al te laat zijn,” verklaart Stephan Renken, directeur van Robert Half Nederland. “Wellicht kan het vrijwillig verloop voorkomen worden door al eerder arbeidsvoorwaarden aan te bieden die anders bij een tegenvoorstel zouden worden gedaan.”

Datum: 13-01-2014
Bron: Recruitment.nl


Tags: Robert Half, Robert Half International

Nieuws overzicht