Robert Half: CFO’s verdeeld over de kansen van vrouwen in finance

Er bestaan in de financiële wereld grote verschillen van mening over de kansen voor vrouwen om hogerop te komen. Dit blijkt uit onderzoek van werving- en selectiebureau Robert Half onder CFO’s in Nederland. In de meeste andere landen, zowel binnen als buiten Europa, zijn de financieel directeurs een stuk optimistischer.

Financiële achtergrond belangrijk voor zowel mannen als vrouwen

De helft van de ondervraagde CFO’s geeft aan dat Nederlandse vrouwen volgens hen nu meer groeikansen hebben dan tien jaar geleden. Een bijna net zo groot deel (44%) ziet echter geen vooruitgang en meent dat de situatie gelijk is aan een decennium geleden. Het restant (6%) meent zelfs dat de vrouwelijke kansen zijn afgenomen. Waar de meerderheid het wel over eens is, is het belang van een financiële achtergrond voor een bestuurlijke functie binnen een bedrijf. 75% Van de CFO’s meent dat dit de kansen van zowel mannen als vrouwen op een topfunctie vergroot. Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland: “Uit onderzoek blijkt dat een financiële achtergrond een belangrijke voorwaarde is bij kandidaten voor topfuncties. We zien dat bedrijven steeds vaker kiezen voor bestuursleden die de financiële taal spreken.”

Nederlandse CFO’s relatief pessimistisch

In andere Europese landen zijn de CFO’s over het algemeen positiever dan in Nederland. Van de Zwitserse collega’s geeft 69% aan positief te zijn over de doorgroeikansen van vrouwen, in Oostenrijk en Duitsland ligt dit percentage op respectievelijk 61% en 60%. De financieel directeurs op andere continenten zijn vaak nog optimistischer: in Zuid-Amerika, Azië en Oceanië liggen de percentages tussen de 75% en 80%. Renken noemt het verschil opvallend. “Maar ook de verschillende meningen van de Nederlandse CFO’s laten zien dat er nog steeds werk aan de winkel is om de carrièrekloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat de kansen afhankelijk zijn van de kennis die iemand bezit, of het nu om een man of een vrouw gaat.”

Datum: 31-03-2014
Bron: Recruitment.nl


Tags: Robert Half, Robert Half International

Nieuws overzicht