Recruitmentbeleid krijgt voorkeur boven personeelsplanning

Twee derde (66%) van de organisaties die recruiters in dienst hebben, heeft een strategisch recruitmentbeleid. Echter minder dan de helft (44%) werkt met een strategische personeelsplanning. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Recruitment kengetallen 2013’ van Recruitmentscan.nl, onder 145 recruiters en recruitmentmanagers.

Opvallend verschil

Het verschil in percentage tussen recruitmentbeleid en personeelsplanning is opvallend. Geert-Jan Waasdorp, projectleider ‘Recruitment kengetallen 2013’, merkte hierover op: “Het is bijzonder dat in een tijd met HR- en Talent Analytics waarin alle relevante informatie beschikbaar is, het toch lastig blijkt om dit door te vertalen naar een personeelsplan. Misschien is het een goed moment voor recruitment hier meer de lead in te nemen om zo haar vakgebied verder te professionaliseren.”

Strategisch recruitmentbeleid

Normaliter heeft een organisatie een strategische personeelsplanning klaarliggen, waaruit een strategisch recruitmentbeleid voortvloeit. Toch heeft maar liefst 49% van de bedrijven met een recruitmentbeleid geen personeelsplanning achter de hand. Hieruit valt te concluderen dat veel organisaties bezig zijn met het zoeken naar de ideale manier om geschikte mensen te werven en niet met de manier waarop recruitment kan bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen. Waasdorp heeft een duidelijke mening over deze ontwikkeling: “Zonder strategische personeelsplanning, geen effectieve recruitmentaanpak”.

Planning op basis van flexibele en vaste medewerkers

Uit het onderzoek blijkt verder dat 75% van de respondenten bij strategische personeelsplanning rekening houdt met het verschil tussen vast en flexibel personeel. Daaruit kan men opmaken dat werkgevers tegenwoordig een flexibele schil serieus nemen en het makkelijker wordt om deze te managen met een personeelsplanning.

Datum: 11-02-2013
Bron: Recruitment.nl


Nieuws overzicht