Recruiters vinden geschreven cv betrouwbaarder dan video-cv

Recruiters vinden video-cv's minder eerlijk dan geschreven cv's. De relatief nieuwe vorm van selectie wordt vooral gewaardeerd op persoonlijkheid, cognitieve capaciteiten en etniciteit. Dat beweert psychologe Annemarie Hiemstra in haar proefschrift ‘Fairness’, waarbij ze onderzoek deed naar de ervaringsverschillen tussen de video- en geschreven cv’s bij recruiters en sollicitanten. Hiemstra is adviseur bij werving- en selectie en HR-adviesbureau GITP en docent aan de Erasmus Universiteit.

Relatief nieuw

Er zijn nog niet veel sollicitanten die solliciteren met een video-cv, maar de vorm is in opkomst. De sollicitant presenteert zich hierbij in ongeveer vijf minuten, waarin hij over zichzelf vertelt en uitlegt wat zijn werkervaring is en sterke punten zijn. Ondervraagde recruiters zeggen minder vertrouwen te hebben in een video-cv en vinden deze vaak subjectief. Wellicht komt dit doordat het een vrij nieuwe vorm is van solliciteren.

Sollicitanten zijn het er niet over eens

Onder sollicitanten wordt overwegend anders gedacht over het video-cv. Opvallend is dat sollicitanten met een niet-Westerse achtergrond een video-cv eerlijker vinden dan autochtone sollicitanten en een papieren cv. Verder hebben hoogopgeleide mensen met veel kansen meer vertrouwen in een geschreven cv. Voor laagopgeleiden en mensen die niet bijzonder taalvaardig zijn, is de video-cv juist een mooi alternatief. Op deze manier kunnen ze zich namelijk op een voor hun betere manier presenteren. Voor introverte mensen is de video-cv echter een probleem, extraverte mensen vinden de cv-vorm dan wel weer interessant.

Discriminatie-experiment

Hiemstra onderzocht verder het verband tussen een cv en discriminatie. In een experiment werd aan recruiters gevraagd om een fictief papieren en video-cv te beoordelen. De naam en het accent werden hierbij zo beïnvloed dat er een verschil tussen Nederlands en Arabisch merkbaar was. De overige kenmerken bleven hetzelfde. Uit de resultaten bleek dat het geen invloed had op de meningsvorming. Dit is wellicht te danken aan het feit dat de kans op een stereotypering bij een video-cv minder groot is.

Datum: 01-03-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: GITP

Nieuws overzicht