Politieke vaardigheden bij managers van toegevoegde waarde

Managers die politiek vaardig zijn kunnen macht ontwikkelen die op cruciale momenten van doorslaggevend belang kan zijn. Bovendien draagt deze groep managers bij aan de innovatie, besluitvorming en productiviteit van een organisatie. Het is van toegevoegde waarde om bij de werving en selectie, opleiding en training van managers rekening te houden met de politieke vaardigheden van kandidaten. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van Math de Vaan, aan de Nyenrode Business Universiteit.

Hoog- en middenkaderposities

Voor managers in middenkaderposities is het beheersen van het politieke spel noodzakelijk voor het eigenbelang. Deze politieke vaardigheid met zijn bijbehorende krachtenveld en netwerk, stelt hen in staat om de eigen belangen en die van de organisatie te verwezenlijken. Wanneer de hoogste leiding van een organisatie dit inziet en erkent, kan het bijdragen aan een versterking van het menselijk kapitaal.

Persoonlijk netwerk

De studie laat een realiteit zien waarbij informele handelingen en beinvloeden zeer gunstig zijn voor het eigen- en organisatiebelang. Een aantal managers bij verschillende typen organisaties is in de loop van de studie gevolgd in hun politieke acteren. Een goed persoonlijk netwerk blijkt wonderen te doen binnen en buiten de organisatie.

Bondgenoten

Het spel wat gespeeld wordt bestaat uit bondgenoten zoeken voor aanvang van een vergadering, coalities smeden, vertragingstechnieken toepassen, diensten uitwisselen, informatie toespelen en de regels negeren. Meningen en ideeen worden gevormd bij koffiemachines, gesprekken op de gang en tijdens de lunch. Individuen trekken naar elkaar toe en bondgenoten ontstaan om invloed op beslissingen uit te oefenen. Het gaat hier om een informeel podium waarbij iedereen een rol inneemt en wordt ook als een manier van samenwerken gezien.

Het spel achter de schermen

Het toepassen van politieke vaardigheden kent ook negatieve kanten, aangezien politieke spelletjes mogelijk immoreel gedrag kunnen vertonen en afwijkende spelers buitengesloten worden. Het organisatiepolitieke spel heeft een belangrijke rol en hoort volgens de studie wel bij het alledaagse werkleven. Bovedien is niet alles geoorloofd, aangezien gedrag dat niet wordt geaccepteerd is vastgelegd in ongeschreven normen of regels. De zogenaamde moraliteitsregels worden ook consequent toegepast volgens het onderzoek: “onfatsoenlijke spelers worden geïsoleerd en slimme, maar faire spelers, worden met een zeker respect bejegend”.

Datum: 01-02-2013
Bron: Recruitment.nl


Nieuws overzicht