Pit Professionals werft personeel met paarden

Detacheringsbureau Pit Professionals zet paarden in de bij werving en selectie van sollicitanten. In eerste instantie werden de paarden alleen ingezet voor een onorthodox recruitment experiment, maar het bleek al gauw een effectief recruitmentmiddel en wordt nu regelmatig toegepast.

Non-verbale communicatie

Paarden doen aan non-verbale communicatie en kunnen op instinct de lichaamstaal en het gedrag van zowel andere dieren als mensen herkennen, aldus oprichtster Mirjam Robart van Pit Professionals. De opmerkelijke aanpak is onderscheidend en het is een ideale methode om het natuurlijke gedrag van een sollicitant te bepalen. Het maakt niet uit of iemand een beetje zenuwachtig is zelfs angstig, paarden prikken hier eenvoudig doorheen.

Geen simulatie

Paarden zijn volgens Pit kwetsbaar als prooidier en kunnen dit niet verbergen in hun reactie. Dat dwingt hen om zuiver te reageren op de lichaamstaal van andere dieren en mensen. De werving met paarden is dan ook geen simulatie, maar een realiteit. Op basis van de reacties van het paard en de interpretatie daarvan verkrijgt men inzicht in de vaardigheden, competenties, normen en waarden van de sollicitant. Pit stelt dat het met deze natuurlijke selectiemethode mogelijk is om een kwalitatief hoogwaardige match te maken met de organisatie(cultuur) en de vacature. Bovendien wordt duidelijk welke leerdoelen en ontwikkelperspectieven passen bij de kandidaat.

Voor het ‘paarden assessment’ werkt Pit Professionals samen met Leonique van Tol van Paléo Paardencoaching. Van Tol is een ervaren coach gespecialiseerd in het analyseren en vertalen van interactie tussen mens en paard. De sollicitanten voeren tijdens het assessment samen met het paard enkele opdrachten uit. De coach gaat daarbij in gesprek met de kandidaat over de samenwerking en het contact met het paard, waarbij er tevens een relatie wordt gelegd met de functie waarop wordt gesolliciteerd. Na afloop van het assessment krijgt Pit een verslag waarin een beeld wordt geschept van het natuurlijke gedrag en ontwikkelperspectief van de sollicitant. De sollicitant krijgt zelf geen eindscore of -oordeel, maar heeft een onvergetelijke leerervaring meegemaakt.

Voordelen van het paardenassessment

- Match tussen sollicitant, vacature en organisatie(cultuur)
- Inzicht in het natuurlijke gedrag van de sollicitant
- Onvergetelijke leerervaring voor de sollicitant
- Geen simulatie van rollenspellen, maar een assessment in de realiteit
- Inzicht in het ontwikkelperspectief van de kandidaat
- Sollicitanten kunnen zich niet voorbereiden op het assessment
- Inzicht in overtuigingen die ten grondslag liggen aan het gedrag van de kandidaat

Datum: 11-02-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: Pit Professionals

Nieuws overzicht