Page Personnel: Helft van parttimers ongelukkig op werkvloer

Volgens een studie van het werving- en selectiebureau Page Personnel heeft minder dan de helft van de parttimers in Duitsland het gevoel dat ze een positieve impact op hun werkzaamheden hebben. De studie onthult dat de helft van de respondenten actief zoekt naar een andere baan tijdens hun tijdelijke contract.

Sterke toename flexibiliteit

In contrast tot de ontevreden parttimers vindt 85% van de werkgevers het gebruik van parttimers goed voor hun bedrijf. De toegenomen flexibiliteit is voor 94% van de werkgevers daarvoor de belangrijkste reden. Opmerkelijk is dat slechts 38% van de werkgevers van mening is dat de parttimers ook daadwerkelijk aanvullende expertise hebben voor het desbetreffende bedrijf.

Participeren in arbeidsmarkt

Ricardo Corominas, hoofd HR Consulting voor Page Personnel en redacteur van de studie, verklaarde: “In Duitsland gelooft men dat iedereen streeft naar een fulltime baan. Het hoofdzakelijke doel van parttimers is om een vast contract te verdienen bij hun huidige werkgever, maar zij waarderen ook dat zij de kans krijgen om een netwerk op te bouwen tijdens hun dagelijkse activiteiten. Parttimers begrijpen dat tijdelijk werk een manier is om te participeren in de arbeidsmarkt in deze moeilijke economische tijden. In Duitsland is ongeveer 2% van de beroepsbevolking parttimer, maar in andere landen ligt dit percentage nog vele malen hoger,” voegt Corominas hieraan toe.

Reputatie parttimers verschilt per land

Het beeld ten opzichte van parttimers verschilt sterk van land tot land; In Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de VS heeft tijdelijk werk een goede reputatie. In tegenstelling tot deze landen wordt parttime werk in Spanje, Italië en Zuid-Amerika als minder goed beschouwd.

“Dit heeft te maken met de historie en de ervaringen die deze landen hebben met parttime werknemers. En natuurlijk de werkomstandigheden”, voegt Corominas toe, die 13 jaar werkte als Recruitment Consultant in Spanje. “In het verleden werden in Spanje voor tijdelijk werk, goedkope mankrachten geworven die werkten tegen precaire arbeidsvoorwaarden, lage lonen en werden vaak uitgesloten van sociale voordelen. Dit is inmiddels veranderd, maar het zojuist genoemde beeld van parttime werknemers blijft nog steeds bestaan.”

Datum: 27-01-2014
Bron: Recruitment.nl


Tags: Michael Page, Page Personnel, PageGroup

Nieuws overzicht