Myler: ZZP’er somber over de vooruitzichten voor 2013

Hoogopgeleide ZZP’ers actief in de zakelijke dienstverlening en ICT verwachten in 2013 een omzetdaling van 10%. Zeven op de tien zelfstandigen geven aan last te hebben van economische problemen en stellen daarom hun verwachtingen naar beneden bij. Het businessnetwerk Myler onderzocht de financiële positie van ZZP’ers voor de halfjaarlijkse ZZP Monitor en kwam tot deze conclusie.

2012 was een goed jaar

Ondanks de mindere verwachtingen verdienden zelfstandigen in 2012 gemiddeld 2% meer dan in 2011. De gemiddelde jaaromzet van een ZZP’er in de zakelijke dienstverlening en ICT lag hiermee op ruim 93.000 euro en het uurtarief op 83,08. Doordat opdrachtgevers minder snel ZZP’ers inhuren verwacht ongeveer de helft minstens een maand gedwongen thuis te zitten dit jaar.

Zelfstandige houdt rekening met crisis

Toch hebben veel zelfstandigen een plan achter de hand om de crisis op te vangen. Een kwart heeft een andere inkomstenbron bijvoorbeeld door een parttime baan en veel ZZP’ers hebben een buffer opgebouwd, waarmee zij eventuele tegenslag kunnen opvangen. Vorig jaar kreeg 42% die een half jaar zonder werk zat financiële problemen.

Bodem uurtarieven in zicht

Toon van Bodegom, directeur van Myler, verklaart de mindere verwachtingen door de matige economische positie waarin Nederland zich nu verkeert. ZZP’ers merken dit vaak als eerste. 2013 wordt een moeilijk jaar, maar over 2014 is hij gunstiger: “De markt voor ZZP’ers blijft moeilijk. Toch is de bodem van uurtarieven in zicht. Aan het einde van dit jaar zal de markt zich enigszins herstellen. Zelfstandigen met een bepaald specialisme zullen daarvan het meest profiteren. Denk onder andere aan specialisten in de ICT-sector.”

Datum: 28-03-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: Myler

Nieuws overzicht