Michael Page: ‘Aantal vrouwelijke managers toegenomen’

Ongeveer de helft van de Nederlandse bedrijven neemt meer vrouwelijke managers aan dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van werving-en-selectiebureau Michael Page. Niettemin doet Nederland het vergeleken met andere landen slecht als het gaat om het aantal vrouwen in leiderschapsposities.

Kwart managers is vrouw

De afgelopen jaren is het aantal vrouwelijke managers sterk toegenomen: op dit moment zijn vrouwen goed voor iets meer dan een kwart van alle managementposities, zo blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). De groei van het aantal leidinggevende vrouwen zit vooral in het middensegment. Binnen het senior management is in Nederland slechts 11% vrouw, terwijl dit gemiddelde over heel Europa op 23% ligt.

Ouderschapsverlof

De ondervertegenwoordiging van vrouwen heeft deels te maken met de wettelijke regelingen voor werkende ouders. Neem alleen al het enorme verschil in aantal dagen ouderschapsverlof. Mischa Voogt, managing director Michael Page Nederland: “Heb je bijvoorbeeld de keuze tussen een vrouw die net getrouwd is en een man die net getrouwd is, dan is het waarschijnlijker dat de vrouw binnen afzienbare tijd met zwangerschapsverlof zal gaan.” Hoewel zwangerschap officieel geen factor mag zijn in het beslissingsproces, wordt er op zo’n moment in de praktijk eerder voor een man gekozen. Voogt: “Wanneer we het verlof gelijkschakelen, dan is dat iets wat niet meer meeweegt.”

Vrouwenquotum

Het vrouwenquotum, inmiddels een feit in bijvoorbeeld Duitsland en België, is volgens Voogt nog een brug te ver. “Ik ben zelf niet zo'n heel erge voorstander van dingen opleggen. Een vrouwenquotum vind ik een laatste redmiddel, maar ik kan me wel voorstellen dat het werkt als katalysator.” Wel zou het voor Voogt altijd een tijdelijke oplossing zijn: “We moeten oppassen dat we niet in een situatie komen waarin we vrouwen puur aannemen omdat ze vrouw zijn, in plaats van omdat ze goed zijn.”

Datum: 15-03-2016
Bron: Michael Page


Tags: Michael Page, PageGroup, Werving en Selectie

Nieuws overzicht