Manpower: Werkgevers 'positiever' over de arbeidsmarkt

Bedrijven in Nederland zijn ‘enigszins positiever’ over de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal, dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Toch verwacht men nog altijd een krimp in de werkgelegenheid. Dat blijkt uit de Arbeidsmarktbarometer van uitzendconcern Manpower, waarbij 750 werkgevers in Nederland en 66.000 werkgevers wereldwijd zijn ondervraagd.

Om een beeld te schetsen van de arbeidsmarktontwikkelingen, onderzoekt Manpower hoeveel bedrijven verwachten het komende kwartaal meer mensen aan te nemen. Het trekt daarbij het aantal bedrijven dat denkt te gaan krimpen vanaf, waardoor een 'netto werkgelegenheidscijfer' wordt gemeten. 

In de Arbeidsmarktbarometer van ManpowerGroup komt het netto werkgelegenheidscijfer voor Nederland uit op -3%. Hoewel het een negatief cijfer is, komt het positiever uit dan de -8% van vorig kwartaal, een stijging van 5%. Vorig kwartaal werd met de -8% het laagste cijfer ooit gemeten door Manpower in de afgelopen tien jaar.

Per sector

De barometer toont voor de vierde keer op rij een negatief werkgelegenheidscijfer. Met name werkgevers in de publieke- en logistieke sector, productiebedrijven en de bouw verwachten een krimp in de werkgelegenheid. Sectoren waar werkgevers een duidelijke groei verwachten zijn de agrisector, nutsbedrijven en de zakelijke dienstverlening. De zakelijke dienstverlening laat voor het eerst sinds vorig jaar weer een positief beeld zien.

Regionaal

Manpower geeft verder aan dat als de vooruitzichten worden vergeleken per regio, de slechtste vooruitzichten worden gerapporteerd door Oost-Nederland, waar het netto werkgelegenheidscijfer uitkomt op -9%. Ook in Zuid-Nederland zijn de werkgelegenheidsplannen getemperd met -4%. In West-Nederland (-1%) en Noord-Nederland (+1%) verwachten werkgevers echter weinig wijzigingen in de werkgelegenheid.

Als de huidige verwachtingen worden afgezet tegen hetzelfde kwartaal vorig jaar, verslechtert het werkgelegenheidscijfer in de regio’s Oost-Nederland (-10%), Zuid-Nederland (-5%) en Noord-Nederland (-2%). De verwachtingen in West-Nederland blijven ongewijzigd.

Wereldwijd

Internationaal gezien staat het vertrouwen onder werkgevers nog altijd onder druk door onzekerheid. Het lijkt erop dat HR-managers wachten op een uitgesproken oplossing voor de Europese schuldencrisis en op tekenen van herstel van de wereldeconomie. Pas dan zal de arbeidsmarkt weer aan gaan trekken.

32 van de 42 onderzochte landen verwacht een groei in de werkgelegenheid ten opzichte van 29 landen in het eerste kwartaal. Afgezet tegen hetzelfde kwartaal vorig jaar is er echter een tegenvallende prognose te zien in 25 landen.

Over het onderzoek

De Manpower 'Employment Outlook Survey', dat ieder kwartaal wordt uitgevoerd, meet in welke mate werkgevers een groei of krimp van hun personeelsbestand verwachten in het komende kwartaal. Het onderzoek wordt uigevoerd in ruim 42 landen onder 66.000 werkgevers en heeft zich ontwikkeld tot een betrouwbare indicator voor de wereldwijde werkgelegenheidsontwikkelingen.

Datum: 13-03-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: Manpower

Nieuws overzicht