Manpower: werkgevers in MKB positiefst gestemd

Een meerderheid van werkgevers in Nederland verwacht voor het derde kwartaal van dit jaar een banenkrimp. Alleen in het groter MKB denkt men juist meer personeel te gaan aantrekken. Dit komt naar voren uit de arbeidsmarktbarometer van werving- en selectiebureau Manpower, gebaseerd op vraaggesprekken met 750 werkgevers.

Krimp van 1%

Waren de werkgevers het vorige kwartaal nog ongekend optimistisch, dit nieuwe kwartaal verwachten ze een krimp van 1%. Hoewel de economie voorzichtig aantrekt, is dit nog niet duidelijk merkbaar op de arbeidsmarkt. Joyce Oomen, director thought leadership & innovation bij ManpowerGroup, constateert dat bedrijven nog voorzichtig zijn: “Ondanks de verbeterde economische omstandigheden durven veel werkgevers het blijkbaar nog niet aan weer mensen in dienst te nemen. Economisch herstel gaat jammer genoeg niet in een rechte lijn omhoog, maar kenmerkt zich door kleine afbuigingen.”

Groter MKB optimistisch

Opvallend genoeg kijken werkgevers in het groter MKB (50 tot 250 werknemers) wél optimisch naar het derde kwartaal. Zij verwachten in het komende kwartaal meer mensen te zullen aannemen: de verwachte groei is met 11 procenpunt zelfs flink. Toch blijft Oomen realistisch: “Het verbeterende economische klimaat heeft jammer genoeg nog niet het gehoopte effect op de hele arbeidsmarkt. In het kleinbedrijf zien werkgevers nog steeds een kleine krimp van 1%. In de afgelopen kwartalen laat onze arbeidsmarktmonitor zien dat we het ergste achter ons hebben. Maar zolang niet alle markten groei verwachten, blijft de arbeidsmarkt kwetsbaar.”

Datum: 11-06-2014
Bron: Recruitment.nl


Tags: Manpower

Nieuws overzicht