Jaarlijks 46 miljoen mensen geplaatst door uitzendbureaus

Ieder jaar worden er wereldwijd 46 miljoen werknemers bij bedrijven geplaatst door wervings- en selectiebureaus, detacheringsbureaus en uitzendbureaus. Dit aantal staat naar schatting gelijk aan 12,4 miljoen fulltime banen. Dat meldt CIETT, een internationale federatie van particuliere diensten voor arbeidsvoorziening.

Feiten en cijfers

Wervings- en selectiebureaus krabbelen sinds de start van de crisis in 2009 langzaam weer op, in de Verenigde Staten nog iets meer dan in Europa. De uitzendbranche is in totaal 259 miljard euro waard volgens de CIETT. Er zijn 140.000 bureaus actief die in totaal 863.000 medewerkers onder zich hebben verdeeld over 179.000 vestigingen. De Verenigde Staten is het land met de hoogste omzet (23%) gevolgd door Japan (17%) en Engeland (11%). Europa is de regio met de hoogste omzet (41%) met daarachter Azië (25%) en Noord-Amerika (24%).

Uitzendbranche is gevoelig

Denis Pennel, directeur van CIETT, ziet in dat de uitzendbranche een gevoelige branche is: “Uitzendbanen zijn vaak de eerste die er uit gaan in tijden van crisis, maar wanneer er economisch herstel plaatsvindt creëert de branche juist als eerste banen.”

Uitzendbranche is noodzakelijk

Fred van Haasteren, voorzitter van CIETT, voegt hier aan toe dat de uitzendbranche erg belangrijk is: “46 miljoen mensen is slechts een klein percentage van de wereldbevolking, maar de uitzendbranche speelt een belangrijke rol bij de afstemming van vraag en aanbod van werk waar de arbeidsmarkt behoefte aan heeft.”

Opvallend is dat de uitzendbranche vooral in Europa een jonge industrie is. 57% van de werknemers werkzaam in deze industrie is namelijk onder de 30 jaar in Europa.

Datum: 03-04-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: CIETT

Nieuws overzicht