HeadFirst: Vrouwen presteren beter in een flexibele arbeidsmarkt

De flexibele arbeidsmarkt kan wel eens de definitieve kentering betekenen voor de verschillende seksen op de arbeidsmarkt. Dat zegt Rick Kruiswijk, oprichter van kennisbemiddelaar HeadFirst in zijn blog op de website HRbase. Kruiswijk stelt dat als bedrijven gaan werken in hybride teams waarin zelfstandige professionals gemakkelijk kunnen aansluiten, eigenschappen die vooral aan vrouwen worden toegekend juist handig zijn.

Doorleren

Een mens leert zijn leven lang door, aldus Kruiswijk. Al vanaf de kleuterschool tot ver in zijn of haar  carrière. Vrouwen hebben eeuwenlang achtergelopen op mannen, maar tegenwoordig is er een kentering zichtbaar. Vrouwen halen namelijk de beste cijfers op CITO-toetsen, de middelbare school en op universiteiten. Daarnaast is het de vraag of het aantal vrouwen aan de top nog wordt tegengehouden door het zogenaamde ‘glazen plafond’.

Soft skills

Kruiswijk vraagt zich openlijk af hoe vrouwen presteren als zelfstandig professional. Of meer vrouwen zzp’er worden, of dat juist het oude adagium geldt dat ondernemen alleen is weggelegd voor mannen. In een bedrijf bereiken traditiegetrouw slechts enkelen de top. Om deze te bereiken komen eigenschappen die aan mannen worden toegekend van pas, waaronder competitiedrang, overwicht en wilskracht. Indien je op deze punten goed scoort, kun je de top in een organisatie bereiken. In een flexibele / kennis arbeidsmarkt geldt het traditionele arbeidsmodel echter niet waardoor andere, meer vrouwelijke skills als samenwerken, bruggen bouwen, goed communiceren en creativiteit belangrijk zijn, de zogenaamde ‘soft skills’. Kruiswijk verwijst daarbij naar het boek ‘The Fuzzy Firm’ van Arjan van den Born, waarin deze vaardigheden worden genoemd als voorwaarde om succesvol te zijn op de flexibele arbeidsmarkt.

Datum: 08-03-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: HeadFirst

Nieuws overzicht