Harvey Nash: Organisaties dienen systemen tijdig te upgraden voor SEPA

Om de migratie naar het SEPA-betalingssysteem goed te laten verlopen, dienen organisaties hun ERP-systemen met enige haast te upgraden. De gemiddelde duur van een upgrade duurt zes tot acht maanden en dient voor 1 februari 2014 voltooid te zijn. Dat stellen werving- en selectiebureau Harvey Nash en consultancybureau SEPA AdviesBuro. De transitie naar het SEPA-systeem wordt vaak onderschat qua tijd en complexiteit.

SEPA-migratie

Jan-Leen ’t Jong, directeur van Harvey Nash, legt uit waarom correcte migratie noodzakelijk is: “De overgang naar één Europese betaalmarkt wordt niet voor niets vergeleken met de invoering van de euro in 2002. De SEPA-migratie is eigenlijk vele malen complexer. Vaak zien we bijvoorbeeld dat de verantwoordelijkheid voor de SEPA-migratie wordt afgeschoven op banken en ERP-leveranciers. Dit is een veel voorkomende valkuil, de ondernemer is uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor alle onderliggende processen en systemen. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij de vraag wie de overstap wil én kan begeleiden binnen uw bedrijf.”

Tijdig handelen

Rob ter Veen, directeur van SEPA AdviesBuro, voegt hier aan toe: “De overgang naar het SEPA-betalingssysteem is ondertussen een veel besproken onderwerp en wordt nogal eens neergezet als een ramp van ongekende omvang. Natuurlijk moet SEPA worden aangepakt. Immers, met niets doen wordt niemand SEPA-proof. De deadline van 1 februari 2014 is echter prima te halen door het efficiënt en effectief inzetten van resources.”

Transitie komt eraan

Naast de upgrade van het ERP-systeem, krijgen bankrekeningnummers voor 1 februari een Europees betalingskenmerk die langer en alfanumeriek zijn. Ook treden er gewijzigde regels en wetten op, waarvan organisaties op de hoogte moeten zijn. Wanneer bedrijven hun zaakjes niet op orde hebben voor 1 februari, lopen zij het risico hierna geen betalingen meer te kunnen doen of te kunnen ontvangen.

Datum: 17-09-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: Harvey Nash

Nieuws overzicht