Harvey Nash: HR- en inkoopprofessionals hebben beperkt vertrouwen in aanbestedingen

Veel inkoop- en HR-professionals zeggen niet altijd vertrouwen te hebben in een goede afloop van een aanbestedingstraject. 90% geeft aan wel eens meegemaakt te hebben dat een inschrijver zijn beloftes niet kon nakomen. Dit komt naar voren uit een onderzoek van Harvey Nash, specialist in werving- en selectie en detachering, gebaseerd op ruim honderd HR- en inkoopprofessionals bij Nederlandse bedrijven.

Vertrouwen moet herstellen

Thijs Maters, Business Development Manager van Harvey Nash, zegt dat de resultaten er niet om liegen: “Wij ervaren in de praktijk dat HR- en inkoopprofessionals op een gezonde manier kritisch zijn over aanbestedingen. Het is belangrijk dat het vertrouwen in een eerlijke beantwoording van de uitgezette aanbesteding hersteld wordt. Een goede manier om dit te bereiken is het waarborgen van strategisch contractmanagement.”

Opzettelijk valse beloftes

88% van de ondervraagden is ervan overtuigd dat een inschrijver met opzet valse beloftes maakt, om de aanbesteding te krijgen. Vrijwel iedereen (90%) heeft het gevoel dat het beloofde niveau van de inschrijver op papier veel mooier is, dan in de werkelijkheid.

Strategisch contractmanagement

Ook geeft 60% aan dat contractmanagement beter kan in hun organisatie. Volgens Maters begint strategisch contractmanagement in de aanbesteding bij het formuleren van concrete, meetbare en objectieve vragen. Meetbare KPI’s  (kritieke prestatie-indicatoren) dienen afgesproken te worden en vervolgens vindt er idealiter periodiek een evaluatie plaats. Bij het niet nakomen van de KPI’s dienen er sancties te volgen, aldus Maters. Want anders verandert er weinig.

Datum: 18-02-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: Harvey Nash

Nieuws overzicht