Generieke afwijzingen op sollicitaties slecht voor werkgeversimago

De wijze waarop bedrijven sollicitanten afwijzen, heeft een significante impact op het imago van de organisatie. Bij een nietszeggende afwijzing of het uitblijven van een reactie, is een sollicitant minder snel geneigd de werkgever aan te raden bij anderen. Sollicitanten kunnen zich zelfs negatief uitlaten tegen anderen over de werkgever in kwestie. Dat blijkt uit de pilot van het onderzoek naar de ‘Candidate experience’ – de sollicitatie-ervaring en het effect op het werkgeversimago - door adviesbureau Intelligence Group. De pilot-resultaten zijn gebaseerd op sollicitanten bij dertig werkgevers.

Weinig moeite gedaan op afwijzingen

De sollicitanten die een reactie ontvangen krijgen in veel gevallen direct een afwijzing (82%). Vaak gaat het hierbij om generiek geschreven afwijzingen waar de sollicitant niets aan heeft. Slechts 26% van de werkgevers probeert persoonlijke inhoudelijke feedback te geven en 7% geeft tips voor verbetering bij een volgende sollicitatie.

Onderbouwde afwijzingen zijn voordelig

Het geven van welke reactie dan ook, heeft volgens Intelligence Group gevolgen op het beeld dat een sollicitant van een werkgever heeft. Bij een inhoudelijk nuttige afwijzende reactie is de sollicitant eerder geneigd om zich positief te uiten ondanks de afwijzing. Persoonlijk en bijtijds reageren kan voor een werkgever op lange termijn voor voordelen zorgen. Een gunstig imago is mogelijk een gevolg en in tijden van arbeidskrapte kan dit erg voordelig zijn.

                                                                                                                        Fig. Beoordeling van elementen relevant bij afwijzing

Een deel reageert helemaal niet

Het is overigens schrijnend dat een kwart van de sollicitanten helemaal geen reactie ontvangt, waardoor zij geen idee hebben of een sollicitatie überhaupt goed is ontvangen. 58% van de sollicitanten krijgt naast een ontvangstbevestiging ook een persoonlijke reactie, maar deze bevat in veel gevallen dus weinig persoonlijke feedback.

Datum: 28-02-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: Sollicitatiebrief, Solliciteren

Nieuws overzicht