Flexibiliteit arbeidsmarkt zorgt niet voor meer jobhoppers

Flexibilisering van de arbeidsmarkt zorgt er niet voor dat mensen sneller van baan wisselen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Halverwege de jaren negentig veranderde 13% van de mensen van werkgever en tussen 2008 en 2010 was dit hetzelfde percentage.

Meer switchers bij huidige werkgever

Het aantal werknemers dat van baan wisselt bij hun huidige werkgever is echter wel gestegen. Tussen 2008 en 2010 lag dit percentage op 17% en midden jaren negentig op 11%. Uit het onderzoek blijkt dat 11% van de mensen die recentelijk van baan is gewisseld, er financieel op achteruit is gegaan. Maar liefst 71% gaat er niet of nauwelijks op vooruit.

Economie houdt baanwisseling tegen

Met de huidige economische situatie en flexibilisering zou het voor de hand liggen dat mensen snellen van baan veranderen, maar dit is dus niet zo. Volgens de onderzoekers krijgen mensen minder snel een vast contract, maar blijven ze toch bij hun huidige werkgever werken. Dit komt doordat de arbeidsmarktperspectieven momenteel niet gunstig zijn. Wanneer de economie weer aantrekt verwachten de onderzoekers dat er een stuk meer mensen van baan gaan wisselen.

Datum: 03-05-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: Arbeidsmarkt

Nieuws overzicht