Big Data vist waardevol talent uit onbekende vijvers

Big Data gaat een steeds belangrijkere rol spelen bij het recruiten van competent personeel. Verschillende start ups duiken op in de Verenigde Staten, die met behulp van Big Data geschikt personeel werven, dat niet per sé geschoold is of relevante werkervaring heeft. De Amerikaanse krant The New York Times deed een onderzoek naar dit fenomeen en belichtte met name het progressieve recruitmentbureau Gild.

Wat is Big Data

Gild specialiseert zich in het werven van ICT-specialisten aan de hand van Big Data. De definitie van Big Data is niet eenvoudig samen te vatten, het is een grote hoeveelheid data die eenvoudige datasystemen niet kunnen verwerken. De combinatie van data zorgt voor zeer specifieke statistische gegevens die erg nuttig kunnen zijn voor bedrijven, bijvoorbeeld voor het werven van professionals.

Inzicht in talent

Door de inzet van Big Data kan Gild talent uit nieuwe vijvers vissen die conventionele recruiters over het hoofd zien. De visie van het bedrijf is dat er te veel gefocust wordt op inzichtelijk talent dat bijvoorbeeld werkervaring heeft bij gerenommeerde bedrijven of indrukwekkende scholing heeft genoten. Volgens Gild is er echter genoeg talent te vinden buiten de conventionele paden om en heeft dit meerdere malen bewezen met de werving van talentvolle mensen zonder indrukwekkend cv.

Toekomst Big Data

In hoeverre en wanneer Big Data in de toekomst groots ingezet gaat worden is nog onduidelijk, maar bedrijven en recruiters kunnen er straks niet meer omheen. Big Data heeft volgens kenners momenteel echter nog wel enkele valkuilen. Het nut ervan wordt erkend, maar sommigen twijfelen aan de efficiëntie en het daadwerkelijke resultaat van de data. Worden er ook betere mensen geworven middels Big Data dan op de conventionele manier? Momenteel nog niet, aldus critici. Het is in ieder geval wel duidelijk dat Big Data op vrij korte termijn een prominente plaats gaat innemen, ook in het recruitmentlandschap.

Datum: 28-05-2013
Bron: Recruitment.nl


Nieuws overzicht