België dient psychische problemen bij werklozen aan te pakken

Bedrijven, arbeidsbemiddelingsbureaus en ziekenfondsen in België doen er goed aan mensen met psychische problemen aan het werk te houden of te helpen. Dat blijkt uit een nieuw uitgebracht rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Een derde van de werklozen kampt met psychische problemen

Volgens het instituut Mental Health and Work België, kampt een op de drie werklozen met psychische problemen. 80% van de actieve werknemers met een geestelijke aandoening heeft moeite met de uitvoering van het werk en is bovendien vaker afwezig dan mensen die psychisch in orde zijn. De psychische problemen nemen met name toe in de leeftijdsgroep 20 tot 39 jaar.

Samenwerking is essentieel

Belgen met psychische problemen die werkloos raken, blijven een lange tijd verbonden aan werkloosheidsuitkeringen. Het voordeel hiervan is dat ze regelmatig in contact blijven met arbeidsbemiddelingsbureaus, alleen deze bureaus zijn niet voldoende in staat mensen met een geestelijke aandoening aan het werk te krijgen. Werkgevers en ziekenfondsen kunnen helpen door proactiever te zijn en meer met elkaar samen te werken.

Tijd voor actie

Yves Leterme, voormalig premier van België en huidig adjunct-secretaris-generaal van de OESO,  stelt dat het land kan voortbouwen op haar veelbelovende institutionele structuur om de problemen op te lossen. Hij vindt dat er snel actie nodig is om mensen met psychische problemen aan het werk te houden, anders lopen de kosten te hoog op. Volgens OESO zijn de pilotprojecten die momenteel draaien om de situatie te verbeteren, veelbelovend. Verder heeft OESO de volgende tips voor de autoriteiten:

- Verplichtingen opleggen voor werkgevers om psychosociale problemen zorgvuldig aan te pakken en sancties opleggen bij niet-naleving.
- Systematisch arbeidsartsen betrekken bij re-integratie van werknemers.
- Samenwerking tussen ziekenfondsen en werving- en selectiebureaus bevorderen.
- Arbeidsgerichte geestelijke gezondheidszorg verder ontwikkelen.
- Kinderen en studenten met psychische problemen beter ondersteunen in hun overgang naar werk.

Datum: 31-01-2013
Bron: Recruitment.nl


Nieuws overzicht