Ambitious People: Aantasting autonomie en controle reden voor vertrek bij werkgever

Sales- en marketingprofessionals die een goede band met hun werkgever hebben, zijn minder snel geneigd om van baan te veranderen. Mocht de onderlinge band worden geschaad – met name door een aantasting van de autonomie en controle - dan vertrekken werknemers des te sneller. Dat blijkt uit het thesisonderzoek van de studenten Yorieke Eskes en Jort Wiertsema, aan de Nyenrode Business Universiteit. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van werving- en selectiebureau Ambitious People, onder ruim 1.000 sales- en marketingprofessionals.

Verband tussen relatie met werkgever en ontslag nemen

In het onderzoek komt naar voren dat er een negatieve relatie bestaat tussen de zogenaamde leader-member exchange (LMX) en psychologische contractbreuk (PCB). Met andere woorden houdt dit in dat werknemers die een goede band met hun werkgever hebben (LMX), eerder geloven dat hun werkgever zich aan zijn beloftes houdt (PCB). Als er vervolgens toch beloftes worden gebroken, dan is de stap naar een andere baan snel gemaakt.

Autonomie en controle

Het onderzoek onderscheid voor sales- en marketingprofessionals vier factoren die kunnen leiden tot een psychologische contractbreuk, waarvan autonomie en controle de belangrijkste en/of sterkste is. Deze factor kan dus het snelste een psychologische contractbreuk veroorzaken.

Verschillen in persoonlijkheid

Op basis van de vijf persoonlijkheidskenmerken die in het onderzoek worden gehanteerd, blijkt dat sales- en marketingprofessionals van elkaar kunnen worden onderscheiden. Marketingprofessionals tonen meer openheid, terwijl salesmensen juist extraverter en emotioneel stabieler zijn. Redenen die hiervoor worden gegeven zijn dat salesmensen veelal op commissiebasis werken en dus met meer onzekerheid, terwijl marketingmensen een breder perspectief nodig hebben om de hele markt te kunnen begrijpen.

Overige conclusies

- Salesprofessionals met een hoge mate van bewustzijn, hebben een relatie van lage kwaliteit met hun werkgever
- Open en emotioneel stabiele salesprofessionals hebben een relatie van hoge kwaliteit met hun werkgever.
- Er is een relatie tussen marketingprofessionals met een hoge mate van bewustzijn en psychologische contractbreuk. Tussen alle overige persoonlijkheidskenmerken en psychologische contractbreuk bestaat geen relatie. Bij salesprofessionals bestaat deze relatie wel.

Datum: 20-02-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: Ambitious People, SAM Recruitment

Nieuws overzicht