Afstudeercijfers goede indicator voor hoogte salaris

Het gemiddelde afstudeercijfer van studenten in bedrijfswetenschappen is een goede indicatie voor het salaris van een afgestudeerde na anderhalf jaar. Dat constateert Monique Bijker in haar promotieonderzoek ‘Understanding the gap between business schools and the workplace’. Bijker is universitair docent bij de Open Universiteit Heerlen en onderwijsontwerper bij de faculteit Onderwijswetenschappen.

Verschillende perspectieven

Bijker onderzocht bedrijfskundestudenten vanuit het perspectief van alumni, bijna afgestudeerden en werkgevers. Ze keek ondermeer naar de hoogte van het salaris die alumni na anderhalf jaar ontvangen. Daaruit blijkt dat de cijfers op de eindlijst van studenten een goede indicator zijn voor de hoogte van het salaris na anderhalf jaar. Hoe hoger de eindcijfers, hoe hoger het salaris dat afgestudeerden verdienen na anderhalf jaar.

Mannen verdienen meer dan vrouwen

Daarnaast constateert Bijker dat pas afgestudeerde mannen een hoger salaris krijgen dan pas afgestudeerde vrouwen. Bovendien hebben mannen meer kans op een baan op hun opleidingsniveau. Verder zegt Bijker met haar onderzoek dat een hoger gemiddeld cijfer niet meteen garantie geeft op het realistisch oplossen van problemen. Opvallend is dat afgestudeerden melden, dat de competenties van de studie bedrijfskunde en de werkgever niet goed op elkaar aansluiten.

Datum: 25-03-2013
Bron: Recruitment.nl


Nieuws overzicht