Adecco en Randstad overtreden privacyregels

Adecco en Randstad, de twee grootste uitzendconcerns van Nederland, houden zich niet aan de Wet bescherming persoonsgegevens en schenden hiermee de privacy van uitzendkrachten. Dit concludeert het CBP (College Bescherming Persoonsgegevens) op basis van onderzoek bij de uitzendbureaus.

Identiteitsbewijzen

Een belangrijke overtreding die beide uitzendconcerns begaan, is het te vroeg kopiëren en bewaren van de identiteitsbewijzen van kandidaten. Het CBP staat dit pas toe wanneer er sprake is van een overeenkomst, terwijl Randstad aangeeft de gegevens al te bewaren wanneer het verwacht de kandidaat op korte termijn te kunnen plaatsen. Volgens uitzendbrancheorganisatie ABU zijn de privacyregels op dit gebied achterhaald. Directeur Jurriën Koops: “Zo werkt het niet meer, met flexwerkers. Wij bemiddelen elke dag zo'n tweehonderdduizend uitzendkrachten. We moeten niet alleen zorgvuldig zijn richting de werknemer, maar ook richting de opdrachtgever. Die moet snel en zeker weten wat voor vlees hij in de kuip heeft."

Medische gegevens en hoofddoekjes

Randstad maakt zich, behalve het in een te vroeg stadium bewaren van de identiteitsbewijzen, ook schuldig aan het bewaren van medische gegevens van kandidaten. Bovendien bleken sommige Randstad-vestigingen te noteren of kandidaten een hoofddoek dragen. Dit laatste is, zo laat Randstad in een reactie op de CBP-publicatie weten, tegen het eigen beleid: “We tolereren dit absoluut niet. En hoewel het in de steekproef slechts vier keer is voorgekomen, is iedere keer er een te veel.” Ook het opslaan van medische gegevens vindt volgens Randstad niet meer plaats, dankzij een aangepast systeem bij ziekmeldingen.

Doorsturen van paspoorten

Adecco bleek niet alleen voorbarig in het bewaren van identiteitsbewijzen, ook stuurde de uitzendorganisatie in sommige gevallen de paspoortkopieën illegaal door naar opdrachtgevers. In een reactie laat Adecco bij monde van financieel directeur Mark van Brussel weten dat er inmiddels maatregelen zijn getroffen: “De uitkomsten van het onderzoek hebben een aantal verborgen gebreken blootgelegd, die ons helpen onze systemen te verbeteren.”

CBP verscherpt toezicht

Het CBP geeft aan zowel Randstad als Adecco de komende tijd scherp in de gaten te houden. Voorzitter Jacob Kohnstamm: “Indien nodig zet het CBP aanvullende maatregelen in.” Volgens Kohnstamm is de situatie op de uitzendmarkt gespannen als gevolg van de economische crisis: “Maar sowieso zijn uitzendkrachten afhankelijk van uitzendbureaus. Die moeten zich in dat spanningsveld eens te meer aan de Wet bescherming persoonsgegevens houden."

Datum: 24-11-2014
Bron: Recruitment.nl


Tags: Adecco, Randstad

Nieuws overzicht