De salarisonderhandeling met je recruiter

Je hebt zojuist te horen gekregen dat jouw nieuwe werkgever je een contract wil aanbieden voor een vaste baan, maar als je het bijbehorende salaris hoort, ben je niet tevreden. Hoe kun je dit voorkomen?

Sterkere uitgangspositie in je salarisonderhandeling

Indien een manager en/of bedrijf een vacature verstrekt aan een recruiter, vraagt de recruiter altijd om een indicatie van het salaris. Dit wordt ook met jou afgestemd voordat jij als kandidaat wordt voorgesteld. Over het algemeen kunnen er zo achteraf geen onoverkomelijke verschillen in de salarisverwachtingen ontstaan en heb je al bij voorbaat duidelijkheid over wat je ongeveer kunt verwachten.

Een kandidaat is vaak niet getraind in het voeren van een salarisonderhandeling en is veelal onbekend met zijn eigen marktwaarde. Een recruiter is hierin ervaren en heeft goed zicht op de marktwaarde van de kandidaat en kan dit ook verkopen aan de klant. Daarnaast is het voor jou als kandidaat makkelijker om te zeggen dat je niet tevreden bent over het salaris tegen een onafhankelijke recruiter dan tegen je nieuwe baas.

Het recruitmentbureau verdient een fee als de klant de door de recruiter voorgestelde kandidaat aanneemt. Meestal is dit een percentage van het jaarsalaris. Mocht het bedrijf jou dus een contract aanbieden, dan heeft de recuiter ook een belang bij de hoogte van jouw jaarsalaris.