De dos en don'ts van een curriculum vitae

Wat hoort er nu juist wel of niet in je curriculum vitae te staan? Recruitment.nl heeft de belangrijkste do's en don'ts voor je cv op een rijtje gezet.

 

Do's

Start met een aansprekende opening

Om de aandacht te trekken van de recruiter en/of werkgever, kun je het beste je cv beginnen met een aansprekende opening onder het kopje profielomschrijving of carrièreprofiel (zie hiervoor ook de recruitment.nl voorbeelden van een curriculum vitae).

Gebruik een duidelijk lettertype

Maak gebruik van een lettertype dat duidelijk leesbaar is en net overkomt, waardoor je cv aansprekend overkomt. Voorbeelden van lettertypen zijn: Arial, Calibri, Helvetica en Verdana.

Houd het cv persoonlijk

Een recruiter en/of werkgever is geïnteresseerd in wie jij bent. Zorg er dus voor dat de informatie in je cv alleen betrekking heeft op jou.

Gebruik sleutelwoorden uit de vacature

Als je sleutelwoorden of termen uit de vacature gebruikt, zal de recruiter en werkgever eerder van mening zijn dat jij een geschikte kandidaat bent voor de vacature. Bovendien kan het zijn dat er bij een afwijzing enige tijd overheen gaat tot er een nieuwe geschikte vacature is. In dat geval belandt je cv in een database en ben je niet meer top-of-mind. Een recruiter kan jouw cv dan later terugvinden door te zoeken op deze karakteristieke termen.

Vermeld je kernkwaliteiten

Het is goed om je kernkwaliteiten naar voren te laten komen in je cv. Daardoor kan men duidelijk zien waar jij precies goed in bent en waarom men juist jou uit moet nodigen voor een gesprek. Als de recruiter op zoek is naar deze kwaliteiten, is hij/zij bij jou aan het juiste adres.

Gebruik actieve werkwoorden

Gebruik actieve werkwoordsvormen, waardoor je concreet aangeeft wat je precies tijdens een bepaalde baan hebt gedaan. Voorbeelden zijn: was verantwoordelijk voor, gaf leiding aan, analyseerde, bereidde voor, stelde samen, assisteerde, etc.

Vermeld feiten, prestaties en verantwoordelijkheden en licht deze toe

Door het toelichten en vermelden van feiten, prestaties en verantwoordelijkheden kan een recruiter makkelijker beoordelen op welk niveau jij precies acteert en wat je tot nu toe hebt bereikt. Een manager die vijf mensen heeft aangestuurd met een budget van 2 miljoen euro zit op een ander niveau, dan een project manager die 250 man heeft aangestuurd en verantwoordelijk was voor een budget van 100 miljoen.

Gebruik een mooie template

Het gebruik van een mooie template maakt je cv interessant, aansprekend, begrijpelijk en makkelijk te doorgronden.

Gebruik bulletpoints

Het gebruik van bulletpoints maakt je cv beter leesbaar en overzichtelijk.

Vermeld hoge cijfers en/of (studie)onderscheidingen

Het expliciet vermelden van al je studieresultaten is net iets te veel van het goede, maar indien je een 8 of hoger had voor je afstudeerscriptie, vermeld dat dan. Vermeld het ook indien je je diploma hebt behaald met lof of met cum laude of andere onderscheidingen hebt ontvangen. Daardoor kom je intelligent over en gaat men er vanuit dat je de functie snel eigen kan maken, het hoogste doel najaagt, betrouwbaar bent en kwaliteit levert.

Dubbelcheck je cv

Een slordig en slecht geschreven cv vertelt de recruiter heel veel over jou als persoon. En niets van dat alles is goed. Check je cv dan ook meerdere keren, ook nadat je het hebt uitgeprint. Laat het door anderen controleren en haal er alle onduidelijkheden, onvolkomendheden, rare zinnen en/of zinsconstructies, kleine foutjes en slordigheden uit. Daardoor voorkom je dat ook maar een kleine fout in je cv de reden kan zijn van een afwijzing.

 

Don'ts

Leugens op je cv

“Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel”. Een bekend spreekwoord dat aangeeft dat liegen zich altijd tegen je keert! Met een leugen schiet je niets op omdat de waarheid vroeg of laat toch wel boven water komt. Bovendien zet je daardoor je reputatie en baan op het spel.

Een fout in je contactgegevens

Indien een recruiter jou wil uitnodigen voor een interview, dienen jouw contactgegevens natuurlijk wel te kloppen.

Een ‘grappig’ e-mailadres

Een cv is een serieuze weergave van jouw werkervaring, scholing, competenties, etc. dat op professioneel vlak vertrouwen moet wekken dat jij de juiste persoon bent voor een bepaalde functie. Indien je een grappig e-mail adres vermeldt of het cv verstuurt via een dergelijk adres, word je minder of zelfs helemaal niet meer serieus genomen. Voorbeelden zijn: eenheelliefenschattigmeisje@yahoo.com, 007@hotmail.com, vetteparty@gmail.com.

In een lege e-mail je cv versturen

Vermeld in je mail altijd op welke vacature je solliciteert en dat je cv en sollicitatiebrief in de bijlage zijn te vinden.

Een ‘foute’ foto

Indien je de keuze maakt om een foto aan je cv toe te voegen, kies dan een recente foto uit waarop je representatief overkomt. Dat betekent dus geen vakantiefoto in bikini / zwembroek, geen zonnebril, maar corporate of netjes gekleed, duidelijk zichtbaar, geen rare achtergrond en alleen een foto van het gezicht.

Gebruik van vreemde lettertypes en/of symbolen

Een cv is geen document waarin je gaat experimenteren met allerlei vreemde lettertypes en/of symbolen. Het komt niet professioneel over en bedenk goed dat de ontvanger het cv mogelijk ook niet kan lezen of dat regels kunnen verspringen omdat zijn computer het lettertype niet ondersteunt.

Wanorde

Een goed cv heeft een duidelijke structuur. Personalia, werkervaring, opleiding, nevenactiviteiten, vaardigheden, etc. netjes gepresenteerd in makkelijk te onderscheiden rubrieken. Beperk je tot die informatie die in eerste instantie van doorslaggevend belang kunnen zijn. Zorg verder dat je altijd de meest recente werkervaring bovenaan zet, volgens een omgekeerd chronologische volgorde.

Irrelevante (privé)informatie

Je kunt best aangeven wat je persoonlijke interesses zijn, maar treed niet teveel in detail over je privéleven. Het cv is er om jouw professionele kant weer te geven. Vermeld dus geen lengte, gewicht, leeftijd, burgerservicenummer, bankrekeningnummer, namen van voormalig leidinggevenden, informatie over of telefoonnummers en adressen van voormalige werkgevers, salarisinformatie, religieuze en politieke voorkeur, ras, etc. Ga ook niet te lang uitweiden over wat je tijdens een bepaalde baan allemaal hebt gedaan, het is geen betoog. Beperk je cv dus tot die informatie die echt van belang is voor de recruiter en/of potentiële werkgever.

Vermelding van de reden van vertrek

De reden van vertrek is een vraag die tijdens het sollicitatiegesprek aan de orde komt. Het is niet de bedoeling dat je dit in je cv vermeldt.

Salarisgegevens vermelden

Het bespreken van je huidige salaris en salariswensen volgt in een later stadium en hoort niet thuis in je cv.

Arrogant of grappig cv

Houd een cv degelijk en serieus. Je hebt bovendien geen controle over hoe jouw ‘grappen’ overkomen.

Vrienden als referentie

Als je een referentie op je cv zet, hoort dit iemand te zijn uit een professionele context. Bij voorkeur een manager waar jij eerder onder hebt gewerkt, of iemand van de HR afdeling die beschikt over jouw beoordelingsgespreksverslagen. Op deze manier kan een recruiter nagaan bij een referentiecheck of jij betrouwbaar bent, geen fraude hebt gepleegd, er nooit een arbeidsconflict is geweest en je je werk naar behoren hebt uitgevoerd. Door het opgeven van vrienden als referentie, maak je het onmogelijk om een goede referentiecheck uit te voeren, waardoor je onbetrouwbaar overkomt.

Geen contact vooraf met de referent

Een voormalige manager of HR-medewerker is best bereid om voor jou als referent op te treden als je gaat solliciteren. Maar, stel hem/haar wel vooraf de vraag of hij/zij dat wil doen en of jij hem/haar op het cv mag vermelden. Indien dat niet is gebeurd komt dit heel onprofessioneel over en is een referent vaak verontwaardigd op het moment dat een recruiter belt voor een referentie. Dit kan de referentie ook op een negatieve manier beïnvloeden.