Progressive: Noorse bedrijven discrimineren bij aannamebeleid

Noorse bedrijven in de oil & gas industrie discriminieren bij het aannemen van nieuwe medewerkers. Dat zegt Erik Falk Hansen, Directeur Noorwegen en Schotland van recruitmentbureau Progressive Global Energy, vandaag in het Noorse dagblad Dagens Næringsliv (DN). Hij stelt dat als Noorse bedrijven beweren moeilijkheden te hebben bij de zoektocht naar geschikt personeel, ze dat vooral aan zichzelf te wijten hebben.

Hansen noemt het zelfs een "schokkende" mate van wat hij noemt schaamteloos "racisme" onder de potentiële Noorse werkgevers. Zelfs diegenen die dringend behoefte hebben aan ingenieurs en andere specialisten wijzen regelmatig de beste buitenlandse sollicitanten af. Ze willen alleen maar Noren.

“Wanneer we buitenlandse sollicitanten, of ervaren werknemers van boven de 55 jaar voorstelden, werd er steeds 'nee, nee, nee,' gezegd, aldus Hansen in het DN. Hij zegt dat alle van de 139 leidinggevende functies die Progressive Global Energy tot dusver heeft ingevuld, alleen naar Noren is gegaan, hoewel 22% van de kandidaten die werden voorgesteld buitenlanders waren.

Hansen zegt dat Noorse bedrijven bij de recruitering van ingenieurs, projectleiders en andere werknemers binnen de gezondheidszorg, milieu en veiligheid dezelfde tendens vertonen. Ook al presenteerde Progressive een meerderheid van de buitenlandse kandidaten, dan nog kozen de bedrijven voor Noren.

Niet flexibel
Hoewel sommige bedrijven zullen beweren dat ze geen tijd hebben om al het papierwerk en andere immigratie uitdagingen te regelen voor buitenlandse sollicitanten, komen vele van de voorgestelde kandidaten uit Europese landen (voor Europeanen is het in Noorwegen vrij gemakkelijk om een werk-en verblijfsvergunning te regelen). Desondanks worden deze kandidaten met scepsis ontvangen of verworpen door Noorse werkgevers die alleen maar andere Noren willen aannemen.

"Het is interessant om te zien hoe inflexibel de Noorse mentaliteit is", aldus Hansen, die heeft gewerkt in Aberdeen, Moskou, Houston en Singapore. "Noorwegen zal het afleggen, tenzij we profiteren van buitenlandse deskundigheid en de ervaring van oudere werknemers."

'Goede kandidaat, verkeerde kleur'
Volgens Hansen is de `schokkende feedback´ van de werkgevers het meest verontrustend.  Wanneer goed gekwalificeerde kandidaten worden afgewezen die niet Noors zijn, hoorde hij opmerkingen van werkgevers als "goede kandidaat, maar verkeerde (huids)kleur" en “We willen cowboys, geen indianen”. Dat leidde Hansen ertoe een dappere en even schokkende claim in te dienen: “Noorse bedrijven zijn racistisch.” En hij zei: “Voor ons is het schokkerend en irritant. Zelfs al ben je een racist, dan kun je het je nog niet veroorloven.”

Noorse werkgevers routinematig te eisen, bijvoorbeeld dat sollicitanten zijn vloeiend in het Noors, hoewel 90 procent van de werkgevers het Engels als werktaal. Hij zei ook dat de Noorse werkgevers vaak aandringen op Master's graden zelfs wanneer het niet nodig is voor de betrokken functie en bij eerdere werkervaring is veel meer waard.

Leeftijdsdiscriminatie is volgens Hansen een ander groot probleem in Noorwegen. Ondanks frequente verzoeken van de Noorse overheid dat Noren langer moeten blijven doorwerken, zelfs na de officiële pensioenleeftijd van 67 jaar. Hansen zei dat de ervaring leert dat hooggekwalificeerde kandidaten boven de leeftijd van 55 jaar zelden worden uitgekozen door Noorse werkgevers ook al hebben ze meer ervaring en zijn ze waarschijnlijk veel loyaler dan jongere werknemers die vaak om de paar jaar van baan veranderen.

John Egil Mæland, Directeur Oil & Gas bij Mercuri Urval in Noorwegen, een ander recruitmentbureau, is het oneens met de beoordeling van Hansen dat Noorse werkgevers discrimineren. Mæland zei dat hij het racisme niet heeft ervaren, maar merkte op dat werkgevers voorkeur hebben voor werknemers die toestemming hebben om in Noorwegen te werken. Veel bedrijven hebben geen tijd voor papierwerk en het regelen van huisvesting voor niet Noorse werknemers. Alleen de echt grote bedrijven hebben afdelingen die daarvoor zijn ingericht.

Mæland geeft bovendien aan dat de olie-en gasindustrie over de hele wereld wordt geconfronteerd met personeelstekorten, niet alleen in Noorwegen. "We hebben geprobeerd om een aantal specialisten uit Portugal en Spanje aan te trekken, maar de Portugezen gaan naar Angola en Brazilië waar ze de taal spreken," aldus Mæland.

Hansen meldt echter dat hij “elke dag” gecontacteerd wordt door werknemers uit bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, Portugal en Spanje, die bereid zijn om te werken voor Noorse werkgevers, maar de meerderheid is voldaan met scepsis en afwijzing.

"Ik denk dat wij (Noren) sceptisch van aard zijn en we niet willen ontwikkelen in lijn met de rest van de wereld," aldus Hansen in DN. Hij denkt dat de Noorse olie-en offshore-bedrijven niet moeten vergeten dat het de buitenlandse olie experts en bedrijven waren, die het olieavontuur begonnen in Noorwegen, waaronder ConocoPhillips.

Progressive, is een dochter- en zustermaatschappij van respectievelijk SThree en Huxley Associates

Datum: 09-11-2012
Bron: Recruitment.nl


Tags: Huxley Associates

Nieuws overzicht