Investeren in ontwikkeling personeel kan zinloos zijn

In vesteren in de ontwikkeling van werknemers heeft weinig zin voor bedrijven die lage rendementen halen uit hun investeringen (ROI). Voor bedrijven die gezond zijn geld het tegenovergestelde. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UVA) in samenwerking met zakenblad Incompany.

Bedrijven die een lage ROI hebben, kunnen beter niet investeren in de ontwikkeling van hun werknemers, omdat er na die investeringen geen positief effect is waar te nemen op de winstgevenheid van de organisatie. Een mogelijke oorzaak is het lage vertrouwen van de werknemers in het toekomstperspectief, waardoor de verwachte positieve effecten uit de investeringen uitblijven.

Indien bedrijven een ROI hebben van 8% of meer, verdienen zij alle kosten weer terug, die worden gemaakt voor cursussen, workshops, interne opleidingen etc. voor het personeel. Bovendien is er een positief effect op de winst en kasstroom van het bedrijf.

Er bestaat een positief verband tussen de waardering van de arbeidsvoorwaarden van bedrijven met een lage ROI en de kasstromen. De kasstroom neemt bij een hogere waardering namelijk toe. Volgens associate professor Frank Verbeeten van de Universiteit van Amsterdam, zijn de waardering van de arbeidsvoorwaarden “de gouden handboeien” van een bedrijf. Hij geeft aan dat bedrijven met een lage ROI beter eerst kunnen reorganiseren in plaats van te investeren in opleidingen voor het personeel.

Datum: 13-12-2012
Bron: Recruitment.nl


Nieuws overzicht