Hay Group: Grote verschillen in salarisstijging 2013

Binnen Europa bestaan er grote verschillen in salarisstijgingen voor 2013. Bovendien gaat het salaris van West-Europeanen er komend jaar het minst op vooruit ten opzichte van werknemers in de rest van de wereld. De salarisgroei in Oost-Europa neemt echter snel toe. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Hay Group. De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op gegevens van meer dan 14 miljoen werknemers en 20.000 organisaties wereldwijd.

Oost haalt west in

De beperkte stijging zorgt ervoor dat veel West-Europese landen de verwachting van salarisstijging naar beneden moeten bijstellen. Ierland en Griekenland gaan er het minst op vooruit en zitten tegen de nullijn aan. De verwachte stijging voor heel Europa ligt op 3,3%. De beperkte salaristoename geldt niet alleen voor Europa, maar ook voor andere ontwikkelde economieën in de wereld. Ook werknemers in Verenigde Staten en Australië gaan er niet hard op vooruit (respectievelijk 3% en 4%). De Europese markt laat daarentegen een ander beeld zien. Zo kunnen werknemers in Oekraïne, Turkije en Rusland een stijging van ongeveer 10% verwachten.

Nederlander gaat er op achteruit

Volgens Alrik Boonstra, regional director van Hay Group, gaat de koopkracht van de Nederlander door de beperkte stijging er op achteruit. De stijgende kosten voor levensonderhoud wegen op tegen de stijging van het salaris. In september voorspelde Hay Group nog een stijging van 2,6% in inkomen, maar dit is inmiddels bijgesteld naar 2,4%. Hierdoor wordt het voor werkgevers steeds lastiger om medewerkers te motiveren en aan zich te binden. Volgens Boonstra kunnen bedrijven het deels opvangen door de salarissen te differentiëren om bovengemiddelde prestaties te belonen. Daarnaast kan er gekeken worden naar thuiswerkmogelijkheden en flexibele werktijden als vorm van beloning. Transparantie op gebied van arbeidsvoorwaarden kan er ook voor zorgen dat medewerkers zich erkend voelen.

Datum: 31-12-2012
Bron: Recruitment.nl


Tags: Hay Group

Nieuws overzicht