Unique: Werkzoekenden willen vooral flexibele werktijden

Een groot deel van de werkzoekenden in Nederland geeft de voorkeur aan flexibel af te spreken werktijden, zo blijkt uit onderzoek van werving-en-selectiebureau Unique. In samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction ondervroeg Unique ruim 1200 werkzoekenden over de ideale arbeidsvoorwaarden van een toekomstige baan.

41% kiest voor flexibel

41% van de ondervraagden geeft aan het liefst met variabele begin- en eindtijden te werken, waarbij een speling van anderhalf uur wordt gehanteerd. Iets meer dan een kwart (27%) kiest juist voor vaste werktijden. De overige groep (32%) bestaat uit mensen die geen voorkeur hebben of juist volledig vrij willen zijn in het indelen van de uren.

Arbeidsvoorwaarden belangrijkste criterium

Voor bijna de helft van de ondervraagden (48%) wordt de aantrekkelijkheid van een baan vooral bepaald door de arbeidsvoorwaarden. Met name het salaris en het aantal vakantiedagen zijn voor hen bepalend. Andere veelgenoemde factoren zijn de inhoud van de functie (45%), de mogelijkheid om dicht bij huis te werken (28%), de mate van vertrouwen en vrijheid die men krijgt (28%) en de sfeer en cultuur op het werk (26%).

Kansen voor werkgevers

Volgens Raymond Puts, algemeen directeur van Unique, wordt de situatie van werkzoekenden gunstiger. “Het zal dankzij de opkrabbelende arbeidsmarkt steeds minder voorkomen dat werkgevers kunnen kiezen uit driehonderd sollicitanten voor één vacature. Concreet betekent dit dus ook dat werkzoekenden meer keuzevrijheid krijgen als het gaat om het kiezen van de perfecte baan.” Hierop kunnen werkgevers volgens Puts weer inspelen: “Juist nu is het goed om rond te tafel te gaan zitten met HR om zaken als salaris en werktijden zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Op deze manier word je een aantrekkelijkere werkgever voor talent dat op zoek is naar een nieuwe uitdaging.“

Datum: 29-12-2014
Bron: Recruitment.nl


Tags: Unique

Nieuws overzicht