Unique: Sollicitant bereidt zich nauwelijks voor op sollicitatiegesprek

Bijna twee derde van de werkzoekenden trekt minder dan een uur uit om zich voor te bereiden op een sollicitatiegesprek, blijkt uit onderzoek van Unique. Het werving-en-selectiebureau ondervroeg, in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction, ruim twaalfhonderd kandidaten.

Kandidaten laten kansen liggen

"Ik vind het verbazingwekkend dat in de voorbereiding van een sollicitatie, mogelijk een belangrijk moment in je leven, zo weinig tijd wordt geïnvesteerd,” stelt Raymond Puts, algemeen directeur van Unique. Volgens hem kan een goede voorbereiding echt het verschil maken: “Werkgevers zien namelijk direct het verschil tussen iemand die zich goed of niet goed heeft voorbereid.  Door tijdens het sollicitatiegesprek te laten zien dat je van de hoed en de rand weet, straal je vertrouwen uit en wordt de kans dat je die baan binnensleept aanzienlijk groter." Desondanks steekt een ruime meerderheid van de sollicitanten (64%) minder dan een uur in de voorbereiding. Slechts 6% neemt meer dan twee uur de tijd voor een optimale voorbereiding.

Manieren van zoeken

Behalve naar de tijd die werkzoekenden investeren in het voorbereiden van een gesprek, werd in het onderzoek gevraagd naar de manieren waarop zij naar vacatures zoeken. Een grote meerderheid (68%) gebruikt hiervoor algemene vacaturesites, terwijl iets meer dan de helft (53%) de website van de beoogde werkgever raadpleegt. Een ander veelgebruikt middel is het persoonlijke netwerk (51%). Opvallend is verder dat kranten evenveel gebruikt worden voor het vinden van vacatures als social media (beide 28%).

Datum: 03-11-2014
Bron: Recruitment.nl


Tags: Unique

Nieuws overzicht