Tempo Team: Bedrijven kunnen het beste investeren in psychologisch kapitaal

Bedrijven die opereren in markten met sterk veranderende omstandigheden, kunnen het beste investeren in psychologisch kapitaal. Daardoor creëren zij personeel dat veerkrachtiger is en sneller schakelt bij nieuwe ontwikkelingen en/of omstandigheden. Dit blijkt uit een onderzoek van marktonderzoekbureau TNS NIPO onder 2.000 mensen, uitgevoerd in opdracht van uitzendbureau Tempo-Team.

Psychologisch kapitaal

Onder psychologisch kapitaal worden de elementen optimisme, veerkracht, zelfverzekerdheid en hoop verstaan. Wanneer dit kapitaal hoog is nemen zaken als cynisme, ziekteverzuim en verloop af. Ook ontstaat er een hogere mate van tevredenheid en betrokkenheid op de werkvloer.

Manager is optimistischer

Van de ondervraagde managers geeft 77% aan vertrouwen in een positieve uitkomst te hebben bij onzekerheden op het werk. Medewerkers zijn met 63% daarentegen wat minder zelfverzekerd. Managers (89%) vinden ook sneller een manier om lastige werksituaties aan te pakken dan medewerkers (69%) en werknemers hebben het gevoel minder grip te hebben op de te behalen doelstellingen.

Proactieve houding

Volgens Fred Luthans, professor Management en Organisatiegedrag aan de Universiteit van Nebraska, levert psychologisch kapitaal naast goede prestaties, ook concurrentievoordeel op. Hij stelt dat wanneer het tegenzit, je als bedrijf of persoon moet focussen op kansen en een open geest moet hebben. Een niet-proactieve houding is in deze tijd niet slim en het is aan managers om hun medewerkers dit aan het verstand te brengen.

Mannen versus vrouwen

Uit het onderzoek blijkt verder dat vrouwen (90%) beter met tegenslag om kunnen gaan dan mannen (80%). Vrouwen (77%) zijn echter minder zelfverzekerd wanneer zij hun afdeling vertegenwoordigen bij de directie. 86% van de mannen geeft aan vertrouwen te hebben in een dergelijke situatie. Daarnaast kunnen managers van 46 jaar of ouder (91%)  beter omgaan met moeilijke tijden dan managers tussen de 31 en 45 jaar (72%).

Datum: 14-02-2013
Bron: Recruitment.nl


Tags: Tempo Team, Tempo Team Professionals

Nieuws overzicht