Derks & Derks: ‘Salarisverschillen tussen mannen en vrouwen kleiner’

Vrouwelijke werknemers in commerciële functies in de life sciences komen met hun salaris steeds dichter in de buurt van hun mannelijke collega’s. Dat blijkt uit salarisonderzoek van werving-en-selectiebureau Derks & Derks in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. De uitkomsten zijn opvallend te noemen, omdat uit vrijwel alle salarisonderzoeken tot op heden bleek dat vrouwen fors achterlopen qua salaris.

Rechtvaardig en logisch

“Dat het salaris van vrouwen die in sales actief zijn meer gelijk wordt aan dat van mannen, is rechtvaardig,” zegt Jan Derks, directeur van Derks & Derks. “Het is ook een bijna logisch gevolg van het feit dat zij in eerdere onderzoeken van Derks & Derks als ‘beter’ beoordeeld worden door hun managers.” Vooral bij de nieuwe generatie vrouwen (tot veertig jaar oud) zijn de salarisverschillen klein. Boven de veertig jaar komen mannen weer vaker in leidinggevende posities terecht, waardoor ze er in salaris meer op vooruit gaan dan vrouwen.

Verschillen tussen disciplines kleiner

Een andere uitkomst van het onderzoek is dat de salarisverschillen tussen de verschillende takken van life sciences kleiner worden. Functies in de farma werden traditioneel beter betaald dan vergelijkbare functies in richtingen als medical en food, maar dit nieuwe onderzoek laat een nivellering zien. Volgens Derks heeft dit te maken met het verdwijnen van veel duurbetaalde saleskrachten: “Het profiel van de commerciële professional verschuift: de targets liggen meer op kwaliteit en innovatie dan op ‘pushen’, binnen alle branches.” De farma kende altijd relatief veel van dit soort ‘hunters’, die nu plaatsmaken voor wat Derks de ‘nieuwe next level farmers’ noemt.

Datum: 25-04-2016
Bron: Derks & Derks


Tags: Werving en Selectie

Nieuws overzicht