Randstad: Flexwerkers nauwelijks op de hoogte van nieuwe WWZ

De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) die per 1 januari jongstleden van kracht is, heeft de nodige gevolgen voor flexwerkers. Toch zijn deze niet of nauwelijks op de hoogte van de gevolgen van deze wet, zo maakt Randstad bekend. Het uitzendconcern onderzocht de bekendheid met de nieuwe regelgeving onder 810 werkende Nederlanders.

Slechts 25% kent gevolgen WWZ

Randstad presenteert ieder kwartaal de WerkMonitor, die de mobiliteit van de arbeidsmarkt in kaart brengt. Deze keer is er bijzondere aandacht voor de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. De meest opvallende uitkomst van het onderzoek: slechts een kwart van de werkenden blijkt op de hoogte van de gevolgen van de nieuwe WWZ voor hun eigen situatie. Dit is des te opmerkelijker aangezien enkele belangrijke onderdelen van de wet al vanaf 1 januari zijn ingevoerd. De overige delen zijn per 1 juli van kracht.

Taak van overheid en werkgever

Werknemers verwachten over het algemeen dat de overheid (67%) of de werkgever (45%) hen informeert over de nieuwe situatie. Randstad-directeur Reiant Mulder vindt de gebrekkige kennis over de wetswijzigingen zorgelijk: “Ik steun het idee dat overheid en werkgevers een taak hebben om de gevolgen voor vaste medewerkers en flexwerkers te duiden. Maar werkenden zullen zichzelf ook actief moeten oriënteren op de gevolgen die de wet op hun situatie kan hebben.”

Overwegend negatief

De mensen die wel op de hoogte zijn van de invoering van de WWZ en de gevolgen hiervan, zijn overwegend negatief over de wet. Veel van hen vinden dat vooral werkgevers baat hebben bij de nieuwe wetgeving. 73% verwacht dat de kans op ontslag is toegenomen. Daarnaast meent 67% dat de kansen op een vast contract zijn geslonken.

Datum: 16-03-2015
Bron: Recruitment.nl


Tags: Randstad

Nieuws overzicht